Tipy ako nahradiť droždie a mať kysnuté cesto

Loading...
(3.7 / 5)

Receptov s domácim upečeným pečivom neustále pribúda. V týchto dňoch ide o najžiadanejšie recepty, nikto totiž nechce chodiť do obchodu len kvôli pečivu. Niektorým už však dochádzajú zásoby a to najmä droždia, ale aj kypriaceho prášku a sódy bikarbóny.

Foto: pxhere

Hľadali sme dobré rady, ktoré by nám pomohli vyriešiť situáciu s nedostatkom droždia. Nedávno sme vám priniesli recept na Domáce droždie, ako ho pripravovali naše babičky. Niektoré z vás však reagovali s tým, že sa im takéto droždie nevydarilo. Aj preto sme hľadali ďalej a prinášame ďalšie tipy, ktoré sa oplatia.

 

  • V prvom rade je to kváskovanie. Založte si domáci kvások a pečte pomocou neho. Ženy na celom Slovensku si túto metódu nevedia vynachváliť a klasické droždie ani nepotrebujú.

 

  • Do skleneného pohára dáme jablko nakrájané na mesiačiky a zalejeme šálkou vody. Uzavrieme nádobu na 2 dni. Po dvoch dňoch jablko vyberieme a pridáme 1 hrnček múky. Dobre premiešame a necháme ešte deň odležať. Dá sa použiť na koláče, chlieb, knedľu aj rožky.
Foto: Profimedia

 

  • 1 pohár hladkej múky zmiešame s 1 pohárom teplej vody a necháme na teplom mieste asi 5-6 hodín. Potom pridáme 1 pohár piva a 1 PL cukru. Premiešame a necháme ďalšie 2 hodiny postáť. Ideálne je, keď zmes necháte postáť cez noc. Skladujeme v sklenenej nádobe a v chladničke.

 

  • 1 dcl piva zmiešame s 1 ČL cukru a 1 a 1/2 PL múky. Premiešame a necháme stáť počas noci. Pomer je nasledovný. Táto zmes rovná sa 50 gramov droždia.

 

Ak poznáte iné rady a tipy, určite nám ich napíšte do komentárov. Nikdy neviete, komu by mohli pomôcť.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x