Domáce droždie, ako ho robili naše babičky

Loading...
(3.5 / 5)

Chcete si upiecť čerstvý chlieb, rožky, pletenky alebo žemle, no už nemáte droždie a v obchode je vypredané? Stále si ho môžete pripraviť tak, ako to kedysi robili naše babičky. Niektoré tipy im naozaj nezabudneme a dnes nás môžu skutočne zachrániť. Ďakujeme za skvelú radu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Recepty zo Zemplína (@receptyzozemplina) on

Na domáce droždie budeme potrebovať:

  • 250 gramov zemiakov
  • 30 gramov cukru
  • 1 PL piva

Postup:

  • Zemiaky si najskôr dáme variť, nemusíme ich ani šúpať. Keď sú mäkké, odstavíme a necháme vychladnúť. Ošúpeme, v miske pretlačíme a pridáme trošku vody, aby nám vznikla hustá kaša. Kto chce, môže aj mixovať.
  • Z cukru si uvaríme horúci sirup, pozor, nie karamel. Pridáme k nemu trošku vody, aby nebol hustý. Varíme len kým nie je hmota tekutá a priesvitná. Cukor pridáme k zemiakom a dobre premiešame. Dáme vykysnúť na teplé miesto. Po asi 30 minútach pridávame pivo a premiešame.
  • Na teplom mieste, pokojne aj v izbe necháme 24 hodín postáť. Potom používame ako klasické droždie, zvyšok necháme v chladničke, no snažíme sa čo najskôr zúžitkovať.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x