Toto jedlo rozdeľuje ľudí na dve skupiny. Tekvicový prívarok vám buď pripomína školskú jedáleň a nemáte ho radi alebo ho naopak zbožňujete. Sezóna sa začína a tekvíc bude tento rok neúrekom. Ak máte zopár v záhrade aj vy a patríte do skupiny milovníkov domácich prívarkov, tekvicový vám predstavovať nemusíme.
- Tekvicu si najskôr ošúpeme a vydlabeme lyžicou. Rovnako ošúpeme aj cibuľu a cesnak. Tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle a cibuľu s cesnakom nasekáme nadrobno.
- Vo väčšom roztopíme maslo a na ňom speníme cibuľu s cesnakom. Pridáme tekvicu a premiešame, chvíľu dusíme. Následne pridávame červenú mletú papriku, korenie, bobkový list a dosolíme. Kto chce, môže pridať kôpor, u nás však nie je veľmi obľúbený. Tekvicu dobre premiešame, trošku podlejeme vodou a pod pokrievkou varíme, kým nie je všetko mäkké.
- Následne pridávame zátrepku, prípadne len samotnú sladkú smotanu. Zátrepku pripravíme tak, že k smotane pridáme múku, v uzatvárateľnej nádobe dobre premiešame a vylejeme do prívarku. Ochutnáme, ak je potrebné dosolíme, prípadne môžeme pridať trochu octu, kto má rád kyslejší prívarok.
- Ak sa nám zdá, že je prívarok veľmi hustý, rozriedime ho mliekom. Do prívarku nakoniec pridáme uvarené zemiaky. Podávame s chlebom a samozrejme dobre opečenou špekačkou a vajíčkom uvareným namäkko alebo natvrdo či s volským okom. K prívarku sa však ideálne hodí aj dusené hovädzie mäso. Dobrú chuť.