Taliansky jablkový koláč

(4 / 5)

Milovníci sladkostí a dobrých, kvalitných zákuskov na tento skvost nedajú dopustiť. Ľahučký a jemný koláč, ktorý má svoje korene v Taliansku vás doslova pohladí na jazyku. Jednoduchá príprava a základné suroviny sú tiež výhodou. Pripravte si túto dobrotu podľa nasledujúceho receptu.

Často doma pripravujeme naše tradičné kysnuté koláče alebo deťom robíme zákusky podľa starých receptov starých mám. Nie je na škodu občas skúsiť aj tradície iných krajín. Dnes sa vďaka tejto jablkovej lahôdke môžete ocitnúť priamo v Talianku. Ich špecialita vás iste očarí jemnou a lahodnou chuťou.

Budeme potrebovať:

4 jablká

180 g hladkej múky

2 žĺtky

140 g cukru

50 g masla

125 ml mlieka

štipka soli

5 g prášku do pečiva

Postup:

Najprv si pripravíme žĺtky, ktoré si dôkladne vyšľaháme s cukrom. Nepoužijeme však úplne všetok cukor a približne 3 až 4 polievkové lyžice si necháme na neskôr. Žĺtky s cukrom šľaháme, až pokiaľ nezískame ľahkú bielu penu. Následne vezmeme maslo a roztopíme ho v mikrovlnej rúre (zohrievame viac krát počas krátkych intervalov a zakaždým maslo premiešame) alebo na sporáku. Maslo necháme mierne vychladnúť, aby nebolo vyslovene horúce a následne polovicu masla vylejeme k vyšľahaným žĺtkom. Do druhej polovice masla pridáme 3 až 4 lyžice cukru, ktoré sme si na začiatku odložili bokom a dôkladne premiešame. K vyšľahaným žĺtkom s maslom potom prilejeme mlieko a opatrne premiešame. Na záver pridáme preosiatu múku, štipku soli a prášok do pečiva, ktorý môžeme pokojne nahradiť aj sódou bikarbónou.

Takto pripravenú hmotu na cesto si po dôkladnom zamiešaní vylejeme do formy na pečenie, ideálne je kruhový tvar ako na tortu. Forma musí byť vystlaná papierom na pečenie. Hmotu utrasieme a následne na ňu začneme ukladať mesiačiky očistených jabĺk. Jablká by mali byť nakrájané na tenšie plátky, ktoré ukladáme do kruhu. Na záver jablká polejeme zvyšným maslom, v ktorom sme rozmiešali kryštálový cukor (môžeme využiť aj vanilkový). Ak máte radi chuť škorice, môžete si o ňu obohatiť recept a jablká škoricou jemne posypať.

Pripravený jablkový koláč následne pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 35 minút, až pokiaľ nemá koláč krásnu zlato-hnedú farbu. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať. Podávame napríklad s kopčekom zmrzliny alebo so šľahačkou.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x