Krehké a voňavé syrové slimáky sú fantastickým slaným pečivom, ktoré sa hodí na akúkoľvek príležitosť. Jemnučké vo vnútri a chrumkavé na povrchu – kto by si túto kombináciu nezamiloval? Tieto syrové slimáky sú dôkazom, že chutné cesto sa dá upiecť aj bez vajec. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nasledujúceho receptu a garantujeme vám, že si ich viac v obchode nekúpite.
Ak nepatríte k zarytým „cukroholikom“ alebo len máte chuť na niečo slané, tieto syrové slimáky sú tou najlepšou voľbou. Možno by ste ich však mali pripraviť z dvojitej dávky, pretože sa vždy bleskurýchle minú.
Cesto:
800 g hladkej múky
1 dl slnečnicového oleja
1 čl cukru
1/2 l teplého mlieka
50 g droždia
Náplň:
250 g mäkkého masla
3 žĺtky
1 polievková lyžica soli
Na posypanie:
1 vajce
200 g tvrdého syra
rasca (podľa chuti)
Do misy si vylejeme trochu z pripraveného mlieka. Mlieko by malo byť mierne teplé. Rozdrobíme doň droždie a pridáme čajovú lyžičku cukru. Z pripravenej múky odoberieme jednu lyžicu a pridáme k mlieku s droždím. Všetko zamiešame a necháme kysnúť.
K pripravenej múke pridáme štipku soli a zamiešame. Pridáme zvyšok mlieka a olej a všetko dobre premiešame. Následne pridáme kvások a začneme miesiť cesto. Následne ho môžeme rozdeliť na štyri časti a necháme znova kysnúť.
Medzitým si pripravíme náplň, ktorá robí toto cesto jemnejším. Do mäkkého masla pridáme 3 žĺtky a lyžicu soli a poriadne vymiešame. Po vykysnutí si cesto rozvaľkáme a maslovú náplň naň rovnomerne rozotrieme.
Keď je náplň rozotrená, celé cesto začneme stáčať ako závin. Následne ho krájame na kúsky, ktoré predstavujú jednotlivé slimáky. každý kúsok teraz potrieme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom a trochou rasce.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 25 až 30 minút, pokiaľ nie sú slimáky krásne zlatisté.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu