Zabudnite na škrabanie uvarených zemiakov v šupke a zdĺhavé procesy. Šúľance s makom alebo so strúhankou si môžete pripraviť raz dva aj z cesta, do ktorého idú staršie rožky.
- 5 starších rožkov
- cca 350-400 gramov polohrubej múky
- mlieko podľa potreby
- roztopené maslo
- mletý mak/strúhanka
- cukor
Postup:
- Rožky pokrájame na kocky a zalejeme mliekom, tak aby všetky boli namočené, ale nie aby plávali. Necháme postáť pár minút. Potom rožky rukami postláčame tak, aby sa pekne rozpadli.
- Postupne pridávame podľa potreby polohrubú muku a vypracujeme cesto. A potom uz klasika tvarujeme šúľky. Tie pokrájame na šúľance. Dáme variť do vriacej a jemne osolenej vody. Keď nám vyplávajú na povrch, všetky povyberáme.
- Polejeme ich maslom a dochutíme strúhankou alebo makom, samozrejme aj práškovým cukrom. Strúhanku si treba najskôr trochu opražiť s cukrom na panvici. Podávame teplé, dobrú chuť.