Domáce klobásky

Loading...
(3.7 / 5)

Ak ste o tomto pokrme ešte nepočuli, rozhodne by ste ho mali čo najskôr ochutnať. Ide o druh suchej a jemne pálivej klobásy, ktorá je typická pre krajiny Balkánu. Stretnúť sa s ňou môžete i v krajinách Stredného Východu a Strednej Ázie. A aj keď je dnes výber mäsových výrobkov na trhu skutočne veľký, každý isto vie, že domáca klobása nemá konkurenciu. Ak teda obľubujete mäso a pri vôni klobásy vám tečú slinky, určite by ste si mali uložiť recept na túto lahôdku.

Tento pokrm údajne vymysleli kočovníci a turecké národy trvajú na tom, že ide o ich národné jedlo. Nech má tento mäsový výrobok pôvod kdekoľvek, rozhodne stojí za to ho ochutnať. Ak máte aspoň nejaké skúsenosti zo zabíjačky a rady si pripravujete domáce potraviny, určite vám zachutí aj táto suchá klobása. Z času na čas predsa môžete zhrešiť a dopriať si takúto kalorickú pochúťku.

Moderné technológie prípravu tejto klobásy uľahčujú, keďže namiesto chladných miest môžete využiť chladničku. Aj keď sa mäso v originálnom recepte nijako tepelne nespracúva, ak máte obavy, môžete ho bleskovo osmažiť.

Budeme potrebovať:

1,1 kg hovädzieho mäsa

1,5 polievkovej lyžice soli

1 polievková lyžica mletého čierneho korenia

1 čajová lyžička tymiánu

2 kusy čriev

85 ml koňaku

1,5 polievkovej lyžice cukru

2 čajové lyžičky mletej červenej papriky

200 ml octu

Postup:

Ako prvé si pripravíme náplň, ktorej hlavnou ingredienciou je hovädzie mäso. To dôkladne premelieme pomocou mlynčeka. Následne k nemu primiešame soľ, cukor, čierne korenie, červenú papriku a tymián a dobre zamiešame.

Potom k zmesi prilejeme koňak a znova dobre premiešame. Všetku zmes zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke po dobu 24 hodín.

Po príprave mäsovej plnky si pripravíme črevá, ktoré budeme zmesou plniť. Pred samotným umývaním ich namočíme do octu. Potom vyčistené črevá plníme zmesou, ktorú sme si predým prichystali a nechali na deň v chladničke. Dávame dôraz na to, aby v črevách neostali vzduchové bubliny. Črevá na koncoch zaviažeme.

Takto pripravené klobásy by ste mali nechať zavesené na chladnom mieste s dobrou ventiláciou. Ak však také miesto nemáte a na balkóne je v súčasnej dobe príliš vysoká teplota, pokojne klobásy nechajte v chladničke po dobu troch dní.

Takto pripravované klobásy sú typicky sploštené. Po troch dňoch ich teda pomocou valčeka utlačte do plochého tvaru. Začnite však opatrne a klobásy najprv vaľkajte jemne. Po dobu 10 dní stále raz denne opakujte tento proces s valčekom.

Po vaľkaní klobásu stále znova uložte do chladničky. Po desiatich dňoch by mala dobre vyschnúť a byť vhodná na konzumáciu.

sovkusom.ru

Klobásy režte na tenké plátky. Výborne sa vynímajú i na obložených misách. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x