Keď sa povie jar, teplé dni, pohoda na záhradke, grilovačky, spomeniem si na tento ľahký koláčik. Chladná, krémová textúra trochu pripomína zmrzlinu a pomarančová šťava tomu dodá ostrosť a sviežosť. Recept je pomerne jednoduchý a navyše nepotrebujete rúru. Mraznička urobí všetku prácu za vás. Takže či teraz, alebo kedykoľvek počas roka, tento recept musíte vyskúšať.
1,5 hrnčeka maslových sušienok
1/2 hrnčeka rozpusteného masla
2 lyžičky cukru
1,5 hrnčeka tvarohu alebo krémového syru
1 kondenzované mlieko (salko)
1/3 hrnčeka cukru
2 lyžičky pomarančovej kôry
1 hrnček pomarančovej 100% šťavy
1/2 lyžičky pomarančového extraktu (nemusí byť)
1/3 hrnčeka práškového cukru
1 hrnček smotany na šľahanie (33%)
V miske skombinujeme všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme na cesto. Pripravíme si plech a vyložíme ho alobalom alebo papierom na pečenie. Cesto rozložíme rovnomerne na plech a dobre popritláčame. Plech vložíme do mrazničky aspoň na 20 minút.
V miske si pomocou mixéru zmiešame tvaroh, salko a cukor. Dobre vymiešame. Potom pridáme pomarančovú kôru, džús a pomarančový extrakt. Opäť miešame, kým sa hmota dobre neskombinuje. V samostatnej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu s cukrom do klasickej šľahačky. Po častiach potom šľahačku primiešavame do plnky. Krémovú plnku vylejeme na cesto a dáme zamraziť. Na vrch potom môžeme nastrúhať trošku pomarančovej kôry na ozdobu. Po zamrznutí nakrájame na malé kúsky a pridáme plátok pomaranča. Dobrú chuť.
Ak by ste nevedeli ako na to, v nasledujúcom videu sú všetky kroky znázornené. Verím, že si tento studený dezert obľúbite rovnako ako ja.
zdroj titulnej fotky: youtube, Lucia