Ak máte radi kapustníky, potom vám bude chutiť aj ich mäsová verzia. Nie sú síce podobné vzhľadom, no chuťovo v nich určite nájdete spojivo. Tento koláč je veľmi šťavnatý, krehký a lahodný. Ak ho ochutíte kyslou smotanou alebo bielym jogurtom, budete má nebíčko v papuľke.
1 hlávku kapusty
600 g mletého bravčového
300 g paradajok
200 ml zeleninového vývaru (prípadne horúcej vody)
50 g ryže
1 cibuľa
1 PL nastrúhaného zeleru
2 strúčiky cesnaku
štipka rasce
soľ a čierne korenie podľa chuti
Paradajky zalejte horúcou vodou, potom odstráňte šupku a nakrájajte na drobno. Cibuľu pokrájajte na menšie kocky, pridajte nastrúhaný zeler a pretlačte cesnak. Všetko zmiešajte s premytou ryžou, pridajte korenie, soľ, rascu, mleté mäso a zalejte 100ml vývaru. Potom dajte zmes do chladničky približne na 20-30 minút.
Medzitým dajte uvariť jednotlivé kapustové listy v osolenej vode domäkka. Medzitým si pripravte tortovú formu a vyložte ju papierom na pečenie alebo alobalom. Na dno formy dajte uvarený list a vrstvu ryžovo mäsovej zmesi. Potom dajte opäť kapustový list a vrstvu ryžovej zmesi. Takto postupujte, kým neminiete všetky listy aj všetku ryžu. Každú vrstvu ryže polejte trochou zvyšného vývaru, aby bol koláč šťavnatý.
Formu zakryte alobalom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečte približne 50 minút. Potom ju vyberte, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť ešte na 10 minút. Podávajte horúce so studenou kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru