Radi si pochutnáte na fajnových haluškách alebo kuracom mäse? V tomto recepte to máte hneď naraz, no halušky sú vylepšené o špenát, ktorý jedlu dodá fantastickú chuť i originálny vzhľad. Toto jedlo si pri svojej príprave nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti, no chutí ako od šéfkuchára a zasýti ozaj na celý deň. Lahodná chuť kuracieho mäsa, a špenátové halušky preliate jemnou omáčkou s cesnakovým podtónom je skutočné nebíčko v papuľke. Odteraz si už halušky nebudete pripravovať inak.
Recept na sýte a zaujímavé jedlo, ktoré nepoteší len po vizuálnej stránke. Jasať budú i vaše chuťové poháriky. Vďaka nasledujúcemu receptu si ho pripravíte rýchlo a jednoducho.
Na halušky
1 kg zemiakov
2 vajcia
500 g polohrubej múky alebo krupice
500 g špenátu (mrazeného)
1 polievková lyžica soli
Na omáčku
800 g kuracích pŕs
3 polievkové lyžice masla
200 ml kyslej smotany
400 ml smotany na šľahanie
1 polievková lyžica hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
Najprv si očistíme zemiaky, nakrájame ich na kocky a necháme variť v osolenej vode. Keď sú mäkké, scedíme ich a potom roztlačíme tak, aby sme v nich nenechali žiadne hrudky. Predtým, ako budeme pokračovať v príprave halušiek ich necháme úplne vychladnúť. Mrazený špenát necháme rozmraziť a je dôležité ho poriadne vyžmýkať. Zbavte sa všetkej prebytočnej tekutiny, ktorá je v tomto recepte na škodu.
Do chladných zemiakov primiešame špenát a vajcia, ktoré si predtým vyšľaháme. Všetko dobre premiešame a začneme postupne pridávať múku alebo krupicu. Z vytvoreného cesta potom na pomúčenej dosky vytvoríme dlhý valček, ktorý nakrájame na menšie kúsky (asi 2 cm). Pripravené halušky potom hádžeme do vriacej a osolenej vody. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch, čo je asi 3 až 5 minút varenia. Následne ich z vody vyberieme.
Omáčku s kuracím mäsom pripravíme nasledovne. Kuracie prsia nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme ich a osmažíme na rozohriatej panvici s maslom. Smažíme len krátko z každej strany. Potom pridáme smotanu s prelisovaným cesnakom a miešame na miernom plameni. Po chvíli k omáčke pridáme kyslú smotanu v ktorej sme rozmiešali múku. Táto zmes omáčku zahustí. Necháme chvíľu variť, pokiaľ je mäso mäkké. Ak je to potrebné, dochutíme korením.
Následne omáčkou s mäsom zalejeme špenátové halušky a môžeme podávať. Dobrú chuť!
(Jana L), nosalty.hu