Špenátová roláda s lososom

Loading...
(5 / 5)

Výborná špenátová roláda, ktorá sa svojím vzhľadom ideálne hodí na veľkonočný stôl. Oživte svoje občerstvenie pre kúpačov takouto lahôdkou a vašu šikovnosť budú určite chváliť do nebies. Jej luxusná verzia je fantastická vďaka lososovi v strede, no nahradiť ju môžete aj obľúbenou šunkou alebo na tenko nakrájanou slaninou. Výber je len na vás, pripravte si ju zakaždým s inou mäsovou náplňou, no vždy bude chutiť famózne!

Mnoho ľudí je už počas veľkonočných sviatkov doslova prejedených z každoročne sa opakujúcich jedál. Preto nie je na škodu oživiť stôl niečím novým. Krásna farebná roláda ulahodí aj po estetickej stránke a jej chuť dostane každý mlsný jazýček. Pripravte si ju podľa nasledujúceho receptu s lososom, no naplniť ju môžete podľa svojej chuti. Pokojne zameňte rybu za tenké plátky slaniny alebo šunky. Pochutnáte si rovnako.

Na špenátovú roládu budeme potrebovať:

6 vajec

500 g mrazeného špenátu

3 lyžice hladkej múky

2 strúčiky cesnaku

1 malá šalotka

3 lyžice olivového oleja

1 kávová lyžička soli

1 kávová lyžička muškátového orieška

trošku pálivého korenia chilli

500 g údeného lososa (alebo slanina či šunka)

300 g papriky

3 lyžice chrenu so smotanou (zo zaváraninovej fľaštičky)

700 g krémového syra (typ philadelphia)

Postup:

Najprv si necháme rozmraziť špenát a následne z neho vytlačíme prebytočnú vodu. Necháme ho v cedidle alebo ho trochu „vyšťavíme“ v kuchynskej utierke. Cesnak a šalotku nakrájame na čo najmenšie kúsky. Následne si rozbijeme vajcia a opatrne oddelíme bielky od žĺtkov. Potom si rozpálime na hlbokej panvici alebo v hrnci trochu olivového oleja a rýchlo orestujeme šalotku i cesnak. Pridáme špenát a chvíľu miešame, okoreníme, osolíme, pridáme trošku chilli a korenie muškátový oriešok. Dobre premiešame a odstavíme zo sporáka, necháme celkom vychladnúť. Potom špenátovú zmes zmiešame so žĺtkami a preosiatou múkou a zamiešame – ideálne chvíľu pomixujeme aby sme získali hladkú masu.

Z bielkov si vyšľaháme nadýchaný sneh a postupne ho primiešavame k špenátovej mase. Miešame opatrne, aby nám sneh z bielkov nespadol. Keď máme takto pripravené cesto, vystelieme si plech na pečenie papierom a naň vylejeme celú masu. Masa by nemala byť hrubšia ako 1 cm, aby sa nám dobre upiekla. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov (podľa typu a nastavenia rúry) asi 20 minút. Cesto skontrolujeme špáradlom, aby sme mali istotu, že je upečené aj v strede. Keď je cesto upečené, ešte z horúceho cesta odstránime papier na pečenie a rozprestrieme naň čistú utierku. Následne cesto zrolujeme a necháme takto vychladnúť.

Papriku nakrájame na pásy a chvíľočku osmažíme s troškou vody, aby nám zmäkla. Následne si vychladnuté cesto rozrolujeme a natrieme krémovým syrom, ktorý sme vyšľahali s chrenom na jemný krém. Do stredu naukladáme plátky lososa a na ne plátky papriky. Znovu zrolujeme do rolády a zabalíme do utierky alebo potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi na 6 hodín. Po stuhnutí krájame na kolieska a podávame chladené.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: youtube, Jana, przepisy.pl

Chutil ti tento recept?

komentárov

x