Domáce slivkové gule zo zemiakového cesta chutia naozaj ako od babičky. Zabudnite na mrazené polotovary, pripraviť si ich môžete hneď na niekoľko spôsobov. S makom, kakaom alebo škoricou. Samozrejme roztopené maslo nesmie chýbať, niekto dokonca dáva na vrch aj sladkú strúhanku. Sú presne také, ako si ich pamätáme z detstva.
- 500 g zemiakov
- 1 vajce
- 100 až 150 g polohrubej múky
- štipka soli
- 250 g sliviek (môžu byť aj mrazené)
- škorica
- práškový cukor
- lyžica masla
Na dochutenie
Postup:
- Uvarené zemiaky v šupke očistíme a popučíme. Pripravené slivky si dôkladne umyjeme a následne ich rozkrojíme na polovice. K zemiakom pridáme vajce a múku zmiešanú so soľou a miesime cesto.
- Múku pridávame postupne, aby nebolo cesto príliš hutné. Čím menej múky použijeme, tým sú slivkové knedle jemnejšie a mäkšie. Keď máme cesto vymiesené a dobre vypracované, začneme z neho formovať malé guličky. Každú guličku si potom roztlačíme na dlani na tenké koliesko a do stredu si položíme slivku.
- Dlaňami a krúživým pohybom si potom slivku zalepíme do zemiakového cesta tak, aby sme vyformovali guličku a cesto bolo okolo slivky v rovnomernej hrúbke. Naplnené slivkové gule potom ukladáme na múkou vysypanú podložku alebo tanier.
- Pripravíme si veľký hrniec a dáme variť osolenú vodu. Do vriacej vody vhodíme všetky knedle, jemne premiešame a čakáme, kým voda začne vrieť znovu. Vtedy plameň stiahneme na malý a necháme variť asi 5 minút od okamihu, kedy sa začnú gule vyplavovať na hladinu.
- Po uvarení slivkové gule precedíme alebo vyberieme naberačkou. Gule posypeme škoricovým cukrom a zalejeme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.
Lucia M., foto: Facebook/Rady a recepty starých mám na nezaplatenie