Slivkové gule s makom

Loading...
(0 / 5)

Kedy naposledy ste si dopriali pravé domáce jedlo ako od babičky? Aj keď si strážime svoju váhu alebo sa vyhýbame sladkým jedlám, občas predsa len máme chuť zhrešiť. Nie je nič lepšie na spáchanie tohto malého prešľapu, ako fantastické domáce slivkové gule. Presne také, ako si ich pamätáme z detstva. Mäkučké a jemné cesto so sladkou slivkou uprostred je sprevádzané lahodnou vôňou prepraženého masla s makom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mária Majdová (@maria.majdova) on

Na Slivkové gule s makom budeme potrebovať:

  • 8-10 stredne veľkých zemiakov
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • slivky
  • 2 ČL soli
  • trošku mlieka
  • maslo
  • mak cukor

Postup:

  • Deň vopred dáme v šupke variť 8-10 stredne veľkých zemiakov. Ošúpané a na jemno nastrúhané zemiaky dáme na dosku ku polohrubej múke, asi za 2 hrnčeky a zmiešanej s 2 ČL soli, pri spracovaní sa múka podľa potreby dosýpa.
  • Všetko spolu pekne zamiesime (ja vajce nedávam, skôr prilejem troška mlieka s rozpusteným maslom, vtedy je cesto super). V ruke cítime, či sa bude cesto dať tvarovať. Potom ho na doske rukami vyvaľkáme do širšieho valca, nožom z neho odkrajujeme hrubšie kolieska, tie rukami roztiahneme a obalíme slivku.
  • Hotové gule dáme do vriacej, trocha osolenej vody, keď vyplávajú, ešte ich zo 2-5 minút (podľa veľkosti) necháme variť, potom vyberieme do sitka, prepláchneme studenou vodou a dáme na tanier.
  • Niekto miluje so strúhankou (rozpustíme kúsok masla v kastróliku, nasypeme strúhanku, varechou chvíľu pomiešame, odstavíme, pridáme mletý cukor a vanilkový, môže sa aj trocha škorice) a niekto miluje s makom (mletý mak zmiešam s cukrom). Nakoniec polejeme gule rozpusteným maslom. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x