Slaný karamel

(2 / 5)

Slaný karamel je veľmi obľúbenou pochúťkou aj pre tých najväčších gurmánov. V našich končinách ho často dostať v podobe zmrzliny, ktorá je vyrábaná presne v príchuti slaný karamel. Lahodné spojenie sladučkého karamelu, ktoré je originálnym spôsobom dovedené k dokonalosti vďaka slanému detailu v chuti je nebíčkom v papuľke pre všetkých, ktorí si radi pochutnajú na tých najlepších dobrotách. Naučte sa ho pripravovať ako profesionál a môžete ho využiť vo svojich koláčoch, zákuskoch i dezertoch. Polejte ním cheesecake, zmrzlinové či smotanové poháre alebo ním obohaťte pripravené palacinky. Určite ním každého na prvý pokus dostanete. 

Prvý krát sa slaný karamel spomína v súvislosti s francúzskym cukrárom menom Henri La Roux, ktorý vystihol správny pomer soli a cukru a svet sa tak od 20. storočia zbláznil do novej pochúťky. Len behom 15 minút si aj vy môžete pripradať ako renomovaný francúzsky cukrár a pripraviť sebe či blízkym túto delikatesu, za ktorou sa idú mnohí potrhať.

Budeme potrebovať:

200 g cukru

25 ml vody

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

90 g masla

50 ml smotany na šľahanie (vysokopercentnej)

5 g soli

Postup:

Maslo vyberieme z chladničky a necháme ho roztopiť na izbovú teplotu. Rovnakým spôsobom pracujeme aj so smotanou na šľahanie, ktorú necháme odstáť pri izbovej teplote. Tá urobí z príliš ostrej sladkej chuti karamelu jemnejšiu a príjemnejšiu. Pripravíme si hrniec, v ktorom budeme karamel pripravovať. Na jeho dno pridáme cukor, následne citrónovú šťavu a trochu vody a necháme na tom najmenšom plameni pomaličky roztápať. V tejto fáze sa zmesi v hrnci vôbec nedotýkajte a nemiešajte ju. Keď uplynie 5 až 7 minút, cukor by mal začať tmavnúť a vtedy sa môžete zapojiť. Vareškou zmes premiešajte a keď je cukor roztopený a zmení sa na jantárový karamel, pridajte všetko maslo a miešajte. Nechajte maslo rozpustiť a následne k zmesi pridajte aj smotanu na šľahanie. Stále pracujte len na malom plameni, aby vám zmes neprihorela. Soľ pridávame ku karamelu až na záver (môžete použiť morskú soľ). Karamel premiešame a odstavíme z plameňa. Následne ho necháme trochu vychladnúť a premiestnime ho do vybranej nádoby. Skladujeme v chladničke a takto pripravený karamel nám vydrží v pohode aj vyše mesiaca.

Pri podávaní stačí odobrať z karamelu a nechať ho pri izbovej teplote roztopiť, aby ste ním mohli poliať obľúbenú tortu, zákusok alebo palacinky či zmrzlinu. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x