Slané zemiakové tyčinky

Loading...
(4.5 / 5)

Potešte svojich hostí chutným domácim produktom, ktorému neodolajú. Tieto zemiakové tyčinky sú skvelou slanou pochúťkou na zahryznutie, ktorú si nebudete vedieť vynachváliť. Navyše, vyhnete sa konzervantom, rôznym farbivám alebo umelým dochucovadlám, ktoré sú pri podobných výrobkoch z obchodu samozrejmosťou. Voňavé a krehké, presne také sú slané zemiakové tyčinky.

Budeme potrebovať:

200 g uvarených zemiakov

150 g masla

200 až 250 g polohrubej múky

soľ podľa chuti

1 vajce

koreniny na posypanie podľa chuti (morská soľ, rasca. rozmarín alebo sušený cesnak, mak,…)

Postup:

Uvarené zemiaky najprv necháme vychladnúť a následne ich na jemno nastrúhame k preosiatej múke. Pridáme maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote (ideálne nakrájané na menšie kúsky) a trochu soli. Začneme miesiť cesto. Keď je cesto dobre vymiesené, na doske ho vyvaľkáme. Postupujeme podobne ako pri lístkovom ceste, preto vyvaľkané cesto dva alebo tri razy preložíme a znova vaľkáme. Prekladanie a vaľkanie zopakujeme ešte dva krát a potom cesto vyvaľkané na tenko (približne 2 až 3 milimetre) nakrájame na úzke pásy.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vymastíme a naukladáme naň jednotlivé pásy cesta (môžeme použiť aj papier na pečenie). Cesto potrieme vajcom a posypeme korením podľa chuti. Postačí i morská soľ, pridať môžeme voňavý rozmarín alebo oregano. Skvelé sú aj s makom alebo rascou. Takto prichystané zemiakové tyčinky pečieme vo vyhriatej rúre (na 180 až 200 stupňov) pokiaľ nie sú upečené do zlata.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x