Slané kapustníky

(5 / 5)

Slané kapustové koláče poznáme na Slovensku prakticky len na pár spôsobov – klasicky so smotanou a slaninkou, alebo so sladkastou kapustou. Dnes vám ale predstavíme, ako sa dajú kapustníky pripraviť s hríbikmi, ktoré ste si nazbierali počas sezóny. Tento recept je vynikajúci a poteší každého slovenského gurmána!

Budete potrebovať:

Na plnku

250g mrazených alebo sušených húb

500g kyslej kapusty

1 cibuľu

1/3 jablka

2 PL oleja

½ pohára bieleho vína

¼ pohára vody

100g sušených brusníc/sliviek/hrozienok

½ PL nasekanej petržlenovej vňate

Na cesto

3 žĺtky

100g zmäknutého masla alebo margarínu

8g droždia

1 PL cukru

250ml teplého mlieka

350g polohrubej múky

¾ ČL soli

Na posýpku

1 žĺtok

1 PL mlieka

rasca podľa chuti

Postup prípravy:

Na oleji si orestujte na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte huby, potom kapustu, sušené ovocie, jablko a vňať a podlejte vínom a vodou. Nechajte dusiť do mäkka, potom nechajte trochu vychladnúť. Medzitým si pripravte cesto. Do teplého mlieka si nadrvte droždie, pridajte cukor a nechajte 10 minút podkysnúť. Medzitým si v miske zmiešajte múku, maslo, soľ, postupne pridajte žĺtky a potom aj kvasnice v mlieku a vymieste hladké cesto. Cesto by malo byť pružné, bez hrudiek a nemalo by sa lepiť. Ak sa lepí, kvapnite si doň pár kvapiek rastlinného oleja. Hotové cesto nechajte 1 hodinu podkysnúť na teplom mieste zakryté utierkou. Potom si cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na veľkosť približne 35x45cm. Rozdeľte ho na 4 pásiky približne 11cm široké. Po celej dĺžke pásov z cesta si naložte kapustovú plnku a cesto spojte. Malo by vám vzniknúť niečo ako rúrka z cesta naplnená kapustou (nie štrúdľa!). Potom všetky štyri cestá preložte na plech vyložený papierom na pečenie a na ňom urobte do pásov rovnomerné zárezy, akoby ste chceli koláče podeliť na buchtičky. Neoddeľujte ich však od seba, iba ich rozrežte. Potom vrch koláčov potrite žĺtkom vyšľahanom s mliekom a posypte rascou alebo sezamom. Ešte asi polhodinu nechajte naplnené a rozkrájané cesta podkysnúť a potom dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 25 minút, kým kôrka nebude hnedá. Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej foto instagram

Chutil ti tento recept?

komentárov

x