Slané kapustové koláče poznáme na Slovensku prakticky len na pár spôsobov – klasicky so smotanou a slaninkou, alebo so sladkastou kapustou. Dnes vám ale predstavíme, ako sa dajú kapustníky pripraviť s hríbikmi, ktoré ste si nazbierali počas sezóny. Tento recept je vynikajúci a poteší každého slovenského gurmána!
Na plnku
250g mrazených alebo sušených húb
500g kyslej kapusty
1 cibuľu
1/3 jablka
2 PL oleja
½ pohára bieleho vína
¼ pohára vody
100g sušených brusníc/sliviek/hrozienok
½ PL nasekanej petržlenovej vňate
Na cesto
3 žĺtky
100g zmäknutého masla alebo margarínu
8g droždia
1 PL cukru
250ml teplého mlieka
350g polohrubej múky
¾ ČL soli
Na posýpku
1 žĺtok
1 PL mlieka
rasca podľa chuti
Na oleji si orestujte na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte huby, potom kapustu, sušené ovocie, jablko a vňať a podlejte vínom a vodou. Nechajte dusiť do mäkka, potom nechajte trochu vychladnúť. Medzitým si pripravte cesto. Do teplého mlieka si nadrvte droždie, pridajte cukor a nechajte 10 minút podkysnúť. Medzitým si v miske zmiešajte múku, maslo, soľ, postupne pridajte žĺtky a potom aj kvasnice v mlieku a vymieste hladké cesto. Cesto by malo byť pružné, bez hrudiek a nemalo by sa lepiť. Ak sa lepí, kvapnite si doň pár kvapiek rastlinného oleja. Hotové cesto nechajte 1 hodinu podkysnúť na teplom mieste zakryté utierkou. Potom si cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na veľkosť približne 35x45cm. Rozdeľte ho na 4 pásiky približne 11cm široké. Po celej dĺžke pásov z cesta si naložte kapustovú plnku a cesto spojte. Malo by vám vzniknúť niečo ako rúrka z cesta naplnená kapustou (nie štrúdľa!). Potom všetky štyri cestá preložte na plech vyložený papierom na pečenie a na ňom urobte do pásov rovnomerné zárezy, akoby ste chceli koláče podeliť na buchtičky. Neoddeľujte ich však od seba, iba ich rozrežte. Potom vrch koláčov potrite žĺtkom vyšľahanom s mliekom a posypte rascou alebo sezamom. Ešte asi polhodinu nechajte naplnené a rozkrájané cesta podkysnúť a potom dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 25 minút, kým kôrka nebude hnedá. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej foto instagram