Vianoce sú samozrejme sviatky hojnosti a u nás v rodine sa ženy doslova pretekajú, ktorá bude mať lepšie koláčiky. Samozrejme, to všetko len v dobrom. U nás sú vianoce 50 na 50. Aj nezdravé, no snažíme sa to vyvážiť aj zdravšou verziou dobrotiek, ktoré majú hneď dve výhody. Prvá je, že z nich nepriberiete a druhá je, že ich ani nezjete veľa, pretože celkom rýchlo zasýtia a teda sa nestane, že zjete polovicu plechu na posedenie.
300 gramov uvareného pšena
asi 20 datlí namočených v horúcej vode
100 gramov kokosu
lyžica holandského kakaa (nemusí byť)
škorica
Pšeno si najskôr uvaríme. Premyjeme ho, zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút variť. Potom odstavíme, pšeno zakryjeme pokrievkou a počkáme, kým nám nevpije všetku vodu. Množstvo vody by malo byť približne dvakrát väčšie ako množstvo pšena. Teda ako pri ryži, ak dám jednu šálku pšena, dávam dve šálky vriacej vody.
V mixéri si rozmixujeme datle bez kôstok, ktoré sme mali aspoň 10 minút namočené v horúcej vode. Pridáme škoricu, kakao, kokos a na záver pšeno. Vymiešame hustejšiu hmotu. Ak máme chuť, môžeme pridať nasekané orechy, prípadne nasekanú čokoládu alebo aj štipku rumu pre chuť a vôňu.
Z cesta si vytvarujeme guličky a buď ich necháme len tak zachladiť na balkóne, alebo ich môžeme napríklad obaliť v čokoláde a posypať ešte kokosom. Dobrú chuť.
Lucia
Ak sa vám zdá cesto riedke, pridajte viac kokosu. Naopak, ak máte pocit, že je veľmi husté, pridajte lyžicu kokosového oleja.