Jedlo ako prinesené z vianočných trhov? Sladké lokše sú tu, vás potešili a urobili ste radosť sebe aj svojim blízkym. Makové, či makovo slivkové, tvarohové, čokoládové, či orechové a po novom aj nutellové. Všetky tieto variácie zahrejú pri srdci a potešia maškrtníkov. Niet nad domáce zemiakové cesto!
500g uvarených zemiakov
200g múky
štipka soli
cukor podľa chuti
maslo na potretie
plnka podľa chuti
Do mäkka uvarené zemiaky ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte múku a štipku soli a vypracujte tuhé cesto, z ktorého si narežte niekoľko koliesok. Tie potom na pomúčenej doske vyvaľkajte do veľkosti a tvaru, aký vám na lokše vyhovuje a opekajte na platničke alebo panvici z oboch strán, kým cesto nie je prepečené.
Hotové lokše hneď potierajte maslom a pocukrite. Plňte ich, až keď budú mastné a sladké, budú tak lepšie chutiť. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)