Osie hniezda alebo slimáky sú tradičná sladká pochúťka, ktorú teraz už bežne zakúpime aj v potravinách alebo v pekárni. Nie je však nič lepšie, ako si vychutnať tie domáce, poctivé, pripravené z vymieseného cesta. Dnešný recept pochádza tak ako mnohé od babičky. Ak nemáte radi škoricu, pokojne si plnku urobte čokoládovú alebo orechovú, či pudingovú.
Na škoricovo-medové slimáky budeme potrebovať:
Na cesto
- 400 gramov hladkej múky
- polovica kocky droždia
- 250 ml teplého mlieka
- 50 gramov cukru
- 50 gramov masla
- štipka soli
Na plnku
- 2 balíčky škoricového cukru
- 4 ČL mletej škorice
- 2 PL medu
- 100 gramov masla
Postup:
- Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť 20 minút. Potom ho rozvaľkáme a potrieme škoricovou plnkou. Cesto stočíme do rolády a nakrájame na slimáky.
- Tie si naukladáme na vymastený plech, potrieme vlažným mliekom a necháme ešte nakysnúť. Pečieme ich asi 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Potom ich môžeme ešte teplé potrieť troškou masla. Dobrú chuť.
Lucia M.