Šišky trochu inak bez kysnutia

(5 / 5)

Každý, kto sa aspoň občas rozhodne niečo upiecť isto ocení recepty, ktoré sú jednoduché, nevyžadujú si veľa práce, špeciálne zručnosti a úplne skvelé je, ak dobrotu pripravíme za lacný peniaz. Tento recept si práve preto zamilujete. Zopár surovín, ktoré máte bežne doma, rýchla príprava a chutné krúžky posypané cukrom sú na svete. Cesto je krehké a ľahučké a pečivo nie je vôbec presladené, preto nemusíte mať výčitky. Ak očakávate návštevu alebo máte chuť na niečo pod zub ku káve či čaju, toto je tip na ozaj fantastické a voňavé pečivo.

Ak chcete upiecť niečo chutné, netreba sa plesnúť po vrecku. Skvelá kuchárka dokáže vyčariť dobroty aj z minima surovín. Presne to je nasledujúci prípad. Tento recept si radšej pripnite na chladničku, po prvom súste ho budete robiť veľmi často.

Budeme potrebovať:

500 g hladkej múky

1 vajce

250 g kefíru

100 ml slnečnicového oleja

2 kávové lyžičky prášku do pečiva

100 g kryštálového cukru

Postup:

Najprv si do misy nalejeme kefír. Ten necháme už vopred postáť pri izbovej teplote, aby sme nepracovali so studeným. Do kefíru si potom primiešame vajce vyšľahané na nadýchanú hmotu. Zmes dôkladne premiešame a potom k nej pridáme 100 ml rastlinného oleja. Znovu všetko premiešame tak, aby sa ingrediencie prepojili. Následne si v miske zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva. Potom ju preosejeme do zmesi surovín, ktoré sme predtým miešali. Kuchynskou lopatkou postupne zapracujeme múku, pokiaľ nám nezačne vznikať tuhá masa. Pokračujeme v hnetení cesta, ktoré by malo byť pomerne hutné a má sa mierne lepiť na ruky. Dobre ho rozpracujeme a následne ho zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme ho vo fólii asi 15 minút, môžeme ho odložiť aj na chladnejšie miesto.

Po 15 minútach cesto odbaľte a narežte ho na menšie kúsky. Z každého kúska si ušúľajte dlhšiu rolku, ktorú potom stočte do prsteňa a konce k sebe prilepte. Takto vzniknuté krúžky následne z jednej strany vyváľajte v kryštálovom cukre. Práve kvôli tejto vrstve cukru sa žiaden do cesta nepridáva, aby nebolo pečivo presladené. Ak však máte radšej sladké dobroty, pridajte do cesta trošku vanilkového cukru. Cesto však môžete obohatiť napríklad sušenými hrozienkami.

Pripravené krúžky, ktoré sú posypané cukrom potom ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech. Cukrovú stranu máme otočenú samozrejme smerom nahor. Pečieme asi 25 minút pri teplote 180 stupňov. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x