Už ste tento rok pripravovali šišky? Ak sa ešte len chystáte, máme pre vás skvelý recept, kde ich nebudete musieť vysmážať, pretože sa upečú v rúre. Skvelý spôsob, ako sa zbaviť oleja a zbytočných kalórií. Tento recept si zamilujú všetci, ktorý si radi pochutia na fajnových šiškách s lekvárom, samozrejme domácim. Mňam!
Na šišky pečené v rúre budeme potrebovať:
- 500 gramov polohrubej múky
- 30 gramov droždia
- 2-3 dcl mlieka
- 70 gramov cukru
- 1/2 ČL soli
- 2 žĺtky
- 50 gramov masla
- džem
- práškový cukor na posypanie
Takto šišky v rúre pripravíme:
- Najskôr si pripravíme klasicky kvások. Teplejšie mlieko zmiešame s droždím a troškou cukru. Necháme nakysnúť a spolu s ostatnými surovinami vymiesime cesto. To necháme ešte podkysnúť.
- Pohárom vykrojíme kolieska, v strede urobíme jamku a naplníme lekvárom. Kto chce, môže ho dať až na upečené.
- Naplnené šišky necháme ešte nakysnúť asi 10-15 minút a pečieme ich v rúre pri teplote 190 stupňov asi 15-20 minút. Keď sú hotové, posypeme ich cukrom. Nie sú také mastné, vyzerajú však rovnako ako klasické. Dobrú chuť.
TIP: Z bielkov môžete s cukrom vyšľahať sneh, ktorý na 10 minút upečte. Vznikne vynikajúca sladká pena, ktorá sa k šiškám hodí ideálne.
Lucia M.