Segedínsky guláš

(4 / 5)

Nájde sa nejaký milovník mäsa, ktorému by nechutil segedínsky guláš? Hľadať ho by bolo asi veľmi náročné, no pripraviť si túto lahôdku je nesmierne jednoduché. Uvarte si na obed nestarnúcu klasiku, ktorá skvele zasýti a chutí hádam každému. Voňavá lahôdka z ktorej každému tečú slinky už len pri predstave. 

Foto: Jana

Istotne má každý doma recept na segedínsky guláš, ktorý sa traduje už roky a rodina ho miluje. Presne tento prípad je jedným z nich. Segedín od babičky, ktorý vždy chutí perfektne.

Budeme potrebovať:

1 kg bravčového stehna

1 kg kyslej kapusty

1 smotana na varenie

soľ podľa chuti

čierne korenie podľa chuti

1 veľká cibuľa

3 bobkové listy

1 čajová lyžička mletej rasce

1 čajová lyžička mletého rozmarínu

2 čajové lyžičky mletej červenej sladkej papriky

1 kopcovitá čajová lyžička sušeného majoránu

4 guľôčky nového čierneho korenia

2 čajové lyžičky cukru

slnečnicový olej

Postup:

Mäso si umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji ju osmažíme. Pridáme k nej mletú rascu a keď je cibuľa orestovaná do sklovita, môžeme k nej pridať mäso, ktoré sme nakrájali na kocky. Restujeme, pokiaľ mäso nepustí šťavu. Následne k nemu pridáme sušený mletý rozmarín, asi čajovú lyžičku soli, mleté čierne korenie podľa chuti a asi 2 čajové lyžičky sladkej mletej červenej papriky.

Pridáme 4 guličky nového korenia, všetko dôkladne premiešame a podlejeme vodou tak, aby sme ňou zaliali všetko mäso. Znovu premiešame a prikryjeme pokrievkou. Ak varíme v tlakovom hrnci, postačí nám 20 minút. Ak varíme v normálnom hrnci, stiahneme plameň na malý a necháme dusiť asi 45 minút, občas môžeme mäso premiešať.

Keď uplynie uvedený čas, k mäsu do hrnca pridáme ľahko vodou opláchnutú kyslú kapustu. Pridáme asi 3 bobkové listy, 2 čajové lyžičky cukru a všetko zamiešame. Varíme asi 10 minút v tlakovom hrnci alebo 20 minút v obyčajnom hrnci prikryté pokrievkou. Na záver pridáme k mäsu a kapuste smotanu na varenie a ak máme pocit, že je v guláši príliš veľa šťavy a je vodnatý, môžeme k smotane alebo troške vody pridať lyžicu polohrubej múky a rozmiešať.

Zalejeme, premiešame a necháme prevrieť. Na zjemnenie chuti môžeme tak isto pridať trošku masla, ale nie je to nevyhnutné. Keď je segedínsky guláš hotový, vypneme sporák a do dlaní si nasypeme sušený majorán. „premelieme“ ho medzi dlaňami a vysypeme ku gulášu. Prikryjeme pokrievkou asi na 2 minúty, aby nám majorán krásne rozvoňal. Potom premiešame a môžeme podávať s knedľou.

Prajeme vám dobrú chuť!

Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x