Ryžový nákyp

Loading...
(0 / 5)

Vedeli ste, že ryžový nákyp nemusí byť len pripomienka sladkého obedu zo základnej školy? Ak pridáte k svojmu vareniu aj trochu kreativity, môže sa z neho stať naozaj luxusný dezert, ktorý vám nahradí aj špičkový koláč. Ako takýto ryžový nákyp pripraviť? Recept sme našli v skupine na Facebooku a pochádza od pani Evky. Inak ho už ani nerobíme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alena Tomečková (@mysoulathome) on

Budeme potrebovať:

  • 300 g ryže
  • 750 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g cukru
  • 3 žĺtka
  • 3 bielka
  • 50 g masla
  • marhule (alebo iné ovocie)

Na penu

  • bielka a cukor

Postup:

  • Ryžu, mlieko a cukor varíme na miernom ohni, kým nie je ryža mäkká. Necháme mierne vychladnúť a potom pridáme k ryži vyšľahané žĺtka a vyšľahané bielka. Pridáme maslo a necháme odpočívať.
  • Asi 4 marhule si nakrájame na tenké mesiačiky a poukladáme na okraj formy potretej maslom, pridáme polovicu ryžovej hmoty, naukladáme opäť marhule a pridáme druhú polovicu ryže. Ryžový nákyp pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
  • Z bielkov a cukru vyšľaháme penu a na posledných 10 minút pečenia ju navrstvíme na nákyp a necháme piecť. Podávame dozdobené ovocím, preliate šťavou z kompótu alebo sirupom. Dobrú chuť.

Lucia M.

 

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x