Vedeli ste, že ryžový nákyp nemusí byť len pripomienka sladkého obedu zo základnej školy? Ak pridáte k svojmu vareniu aj trochu kreativity, môže sa z neho stať naozaj luxusný dezert, ktorý vám nahradí aj špičkový koláč. Ako takýto ryžový nákyp pripraviť? Recept sme našli v skupine na Facebooku a pochádza od pani Evky. Inak ho už ani nerobíme.
Budeme potrebovať:
- 300 g ryže
- 750 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 100 g cukru
- 3 žĺtka
- 3 bielka
- 50 g masla
- marhule (alebo iné ovocie)
Na penu
Postup:
- Ryžu, mlieko a cukor varíme na miernom ohni, kým nie je ryža mäkká. Necháme mierne vychladnúť a potom pridáme k ryži vyšľahané žĺtka a vyšľahané bielka. Pridáme maslo a necháme odpočívať.
- Asi 4 marhule si nakrájame na tenké mesiačiky a poukladáme na okraj formy potretej maslom, pridáme polovicu ryžovej hmoty, naukladáme opäť marhule a pridáme druhú polovicu ryže. Ryžový nákyp pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
- Z bielkov a cukru vyšľaháme penu a na posledných 10 minút pečenia ju navrstvíme na nákyp a necháme piecť. Podávame dozdobené ovocím, preliate šťavou z kompótu alebo sirupom. Dobrú chuť.
Lucia M.