Na rýchlych receptoch je najlepšie to, že vlastne varíme zo surovín, ktoré máme doma. Aj keď sa často stáva, že nemáme veľa času máme veľa povinností, stále platí, že telo potrebuje palivo a teda jesť musíme, ideálne pravidelne aspoň 5-krát za deň. Včera bol jeden z tých dní, keď som nechcela stáť pri sporáku celú večnosť. Vtedy je mojou jasnou voľbou rizoto so zeleninou, ktorú mám mrazenú vždy v mrazničke a so skvelým tofu, ktoré sa do tohto receptu ideálne hodí.
basmati ryžu
mrazenú alebo čerstvú zeleninu (mrkva, hrášok, brokolica, cuketa…)
tofu
čierne mleté korenie
trošku kari
soľ
2 strúčiky cesnaku
vodu alebo vývar
Ryžu si najskôr premyjeme pod tečúcou vodou a dáme ju variť do vody. Po asi 10 minútach, keď sa na najslabšom ohni varí pod pokrievkou pridáme k ryži zeleninu, koreniny a pretlačený cesnak. Všetko dobre premiešame a zakryjeme. Tesne pred dovarením, to znamená asi 5 minút, pridáme k rizotu aj tofu. Necháme dovariť. Ak sa nám voda vyparí a ryža ešte nie je celkom mäkká, podlievame vývarom alebo vodou. Podávame s čerstvou zeleninou alebo postrúhaným syrom. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.