Rumové rezy so sušeným ovocím a orechmi

Loading...
(3 / 5)

Tieto rumové rezy so sušeným ovocím a orechmi sú pre mňa ako droga. Jemné cesto, ktoré nádherne vonia je v kombinácii s chrumkavými orechmi a sladkým ovocím tým najlepším spojením. Rezy, ktoré sa hodia najmä na veľkonočné alebo vianočné sviatky, kedy človek potrebuje upiecť niečo jednoduché, rýchle, chutné ale najmä také, aby to dlho vydržalo. Na rozdiel od zákuskov s krémom si tieto rezy môžete vychutnávať veľmi dlho. Stačí ich uložiť do uzavretej nádoby na suché miesto. Samozrejme si však pripravte cesto aspoň z dvoch várok, pretože tá jedna sa vyje takmer okamžite.

Chutné rumové koláčiky zvyknem pripravovať nie len na rodinné oslavy alebo obyčajné maškrtenie, stále ich pribalím blízkym na cestu. V krabičke vydržia a „nepopučia“ sa a ani teplejšie prostredie, ktoré by krémové zákusky doslova zabilo im nijako neuškodí. Hodia sa na akúkoľvek príležitosť, no ja si ich viem najlepšie vychutnať pri káve s trochou šľahačky alebo lyžicou nutelly. Pomocou nasledujúceho receptu si tieto famózne rezy môžete pripraviť aj vy. Navyše, to, čím ich naplníte je na vás a môžete to zakaždým obmieňať a ľubovoľne kombinovať.

Budeme potrebovať:

250 g margarínu na pečenie (napríklad Hera)

1 a pol pohára polohrubej múky

1 a pol pohára práškového cukru

2 čajové lyžičky prášku do pečiva

4 vajcia

200 g vlašských orechov

200 g želatínových kúskov (akékoľvek želatínové bonbóny)

200 g mandlí

100 g sušených hrozienok

200 g kandizovaných višní (alebo akékoľvek ovocie)

100 ml rumu

práškový cukor na dekoráciu

Postup:

Uvedené druhy sušeného ovocia alebo orechov môžete pokojne meniť. Ak sa vám nechce všetko osbitne kupovať a vážiť, môžete časť orechov a ovocia nahradiť kúpou celého balenia zmesi orechov a sušeného ovocia. Namiešajte si náplň jednoducho podľa svojej chuti.

Najprv si dáme do misky hrozienka, želé a kandizované višne a zalejeme ich rumom. Necháme ich rum nasiaknuť. Následne si prichystáme vajcia a oddelíme žĺtky od bielkov. Vo veľkej mise si vymiešame margarín, ktorý sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote s polovicou práškového cukru. Margarín začneme šľahať mixérom a postupne k mase pridávame po jednom žĺtku a stále šľaháme. Keď pridáme všetky žĺtky (vždy po jednom a zašľahať), môžeme k zmesi pridať múku, v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva. Keď máme hutnú zmes poriadne vyšľahanú, pridáme do nej všetky pripravené orechy, želé, višne i hrozienka a všetko poriadne zamiešame, aby sme dostali sušené ovocie i orechy do celej zmesi rovnomerne. Na záver si už iba vyšľaháme bielky so zvyšným práškovým cukrom a veľmi opatrne ich po troche zamiešavame ručne do cesta.

Potom už len pripravené cesto dáme lyžicou na papierom na pečenie vystlanú formu (v tomto prípade rozmery 25 x 35 cm), rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Po vychladnutí nakrájame na kúsky a posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, przepisy.pl

Chutil ti tento recept?

komentárov

x