Naozaj originálny a chutný recept nájdete v rustikálnych roľníckych zemiakov pečených v rúre s cibuľou, cesnakom a kvalitnými koreninami. Tradičná rumunská kuchyňa ponúka množstvo dobrôt, ktoré sú v našej oblasti zatiaľ neosvedčené. Zmeňte to a posuňte túto lahôdku ďalej. Zaslúži si to!
1 kg zemiakov
200 g slaninky
2 cibule
6 strúčikov cesnaku
1 PL slnečnicového oleja
1 ČL soli
1 ČL sladkej mletej papriky
½ ČL čierneho korenia
½ ČL mletého tymianu
1 zväzok petržlenovej vňate alebo kôpru
Zemiaky si očistite a ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich dajte do vriacej osolenej vody a pridajte mletý tymian. Varte ich približne 15 minút.
Medzitým si očistite cibule a nakrájajte ich na plátky, slaninu narežte na pásiky a spolu s pretlačeným cesnakom všetko opečte na väčšej panvici do zlatista.
Zemiaky sceďte z vody a pridajte k osmaženej slaninke s cibuľou a cesnakom. Všetko spolu dobre premiešajte a pridajte korenie, papriku, tymian a soľ.
Nechajte spolu ešte niekoľko minút smažiť, aby chuť prešla aj do zemiakov a aby sa zľahka opiekli. Na záver ich posypte petržlenovou vňaťou a podávajte horúce! Ak chcete, aby ostali zemiaky opečené, môžete ich dať piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10-15 minút.
Podávajte s jogurtovou omáčkou alebo s cesnakovým dipom a ako prílohu k akýmkoľvek steakom, či rezňom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), preparatedevis.ro