Cuketa je ešte stále v sezóne, cesto z nej nevyjde z módy snáď nikdy. Ak ste však ešte neskúsili kombináciu cukety a šampiňónov so syrom, potom to ihneď spoločne napravíme. Tento fantastický slaný koláč, ktorý vynikajúco poslúži ako ľahší obed, či večera, si zamiluje celá vaša rodina. Ak náhodou nemáte radi šampiňóny, možností, čím cuketové cesto naplniť je mnoho.
2 cukety
400g šampiňónov
2 vajcia
250g polohrubej múky
150g tvrdého syra
200ml šľahačkovej smotany
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1 balíček prášku na pečenie
2-3 PL slnečnicového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Cukety umyte, ošúpte a nastrúhajte na strednom, alebo hrubšom strúhadle. Trochu ju osoľte a nechajte stiecť z vody. Potom vodu vyžmýkajte, aby cuketa ostala čo najmenej vlhká. Cibuľu si očistite a nakrájajte na drobno. Zmiešajte s cuketou a pridajte žĺtky. Bielky odložte do misky nabok.
Dobre premiešajte, pridajte soľ a korenie a preosejte múku. Pridajte ešte prášok do pečiva a vymiešajte cesto.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli a potom ich zmiešajte s cestom. Rúru si predhrejte na 180 stupňov a cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte ho približne 40-45 minút.
Medzitým si pripravte šampiňónovú plnku. Šampiňóny očistite a nakrájajte na veľmi tenké pásiky, alebo plátky. Rozohrejte si panvicu so slnečnicovým olejom a šampiňóny nechajte na nej orestovať. Posoľte a okoreňte. Medzitým pretlačte do šampiňónov cesnak a trochu ich poduste. Na záver pridajte šľahačkovú smotanu, duste zmes 2-3 minúty a potom odstráňte z tepla a nechajte zhustnúť.
Syr si nastrúhajte na jemnom strúhadle a odložte nabok.
Medzitým si pripravte cesto. Po upečení ho ihneď vyberte z rúry a počkajte, kým mierne vychladne. Potom naň opatrne natrite plnku a posypte ju syrom.
Pomocou papiera na pečenie cesto opatrne rolujte. Hotovo! Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Oznámenia