Roláda so smotanovým krémom

Loading...
(4 / 5)

Roláda je veľmi obľúbný zákusok, ktorý si môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Vďaka tomuto receptu môžete potešiť svoje chuťové poháriky nadýchanou roládou s jemným smotanovým krémom. Nádych citrónovej arómy a cesto jemnučké ako pavučinka sú zárukou kvality. Tento zákusok zaručene zaradíte k svojim obľúbeným sladkostiam.

Smotanová roláda je skvelý spôsob, ako si osladiť život. Lahodný a osviežujúci krém je skutočne fantastický a využijete ho aj pri iných pečených či nepečených receptoch.

Budeme potrebovať:

Na cesto

7 vajec

7 polievkových lyžíc kryštálového cukru

7 polievkových lyžíc hladkej múky

Na krém

300 g kyslej smotany (čo najviac percentná)

1 vajce

2 polievkové lyžice hladkej múky

100 g kryštálového cukru

200 g masla

lyžica citrónovej kôry

0,5 kávovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

Najprv si pripravíme masu na nadýchané cesto. Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme do väčšej misy a pomocou mixéra ich šľaháme, pričom postupne pridávame cukor. Keď z nich vyšľaháme nadýchaný a tuhý sneh, znížime otáčky mixéra na pomalé a začneme postupne pridávať žĺtky. Pridávame ich jeden po druhom a zašľahávame ich do snehu. Následne rovnako pridávame múku, pokiaľ sa všetky ingrediencie nespoja.

Takto pripravenú hmotu dáme na papier na pečenie, ktorým sme vystlali plech. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a cesto pečieme asi 20 minút. Ihneď po upečení, keď je cesto ešte teplé ho spolu s papierom na pečenie zrolujeme (môžeme zabaliť do utierky) a necháme takto pomaly vychladnúť pri izbovej teplote. Kým sa nám upečené cesto chladí, prejdeme k príprave lahodného smotanového krému.

Zmiešame si kyslú smotanu s cukrom a ochutíme ju citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom. Ak vanilkový extrakt nemáte, môžete trochu z kryštálového cukru nahradiť vanilkovým cukrom. Všetko dobre premiešame a k smotane následne pridáme rozšľahané vajce. Zapracujeme ho do masy a na záver si k tomu pridáme preosiatu múku. Pomocou metličky všetko zamiešame tak, aby sme nemali hrudky a miešame vo vodnom kúpeli, pokiaľ nám hmota nezhustne. Keď je hmota hustá, stiahneme ju zo sporáka a necháme vychladnúť. Medzi tým si pripravíme zmäknuté maslo, ktoré vyšľaháme a následne k nemu po lyžičkách pridávame vychladenú smotanovú zmes. Takto pripravený krém môžeme nechať chvíľu v chladničke, kým nám chladne upečené cesto. Potom krém rozotrieme na upečené cesto a znovu zrolujeme. Roládu krémom potrieme aj po jej povrchu a takto pripravenú ju vložíme do chladničky, pokiaľ nestuhne.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana,instagram.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x