Čo dnes na obed? To som sa opýtala detí a oni zahlásili, že rizoto. Poďme si teda povedať základný recept na rizoto „po slovensky“. Dobrú chuť!
150 gramov bravčového mäsa
1 cibuľa
5 strúčikov cesnaku
1 lyžica bravčovej masti
300 gramov ryže
trochu zeleninovej zmesi (mrazenej)
korenie a soľ podľa chuti
6 dcl vody
Najskôr si ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu, ktorú necháme speniť do zlata na bravčovej masti. Pridáme na kocky nakrájané mäso a ja pridávam aj čajovú lyžičku mletej sladkej papriky. Dochutím a dusím domäkka. Do ďalšieho hrnca si dáme variť ryžu, ktorú najskôr opražíme na troške oleja a zalejeme vodou, necháme variť na miernom ohni, kým sa všetka voda nevyparí.
Keď je mäsko mäkké, pridáme mrazenú zeleninu a chvíľu povaríme. Na konci zmiešame ryžu s mäsom a zeleninou a podávame. Ja pridávam aj kyslú uhorku a niekedy posypem nastrúhaným syrom.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), nosalty.hu