Recepty s jačmennými krúpami

Loading...
(3.4 / 5)

Jačmenné krúpy sú aj napriek svojmu vysokému obsahu dôležitých látok často veľmi málo obľúbenou surovinou. Dalo by sa povedať, že ľudia sa delia na tých, ktorí ich neznesú a na tých, ktorým veľmi chutia. Ak ste doteraz nad nimi ohŕňali nos, možno by sme im mali dať šancu v rámci nasledujúcich receptov. Možno ste len neochutnali to správne jedlo. Dnes vám prinášame zoznam tých najlepších receptov s krúpami, ktoré si iste obľúbite. Na ktorý z nich sa necháte zlákať?

Krúpy by ste kvôli ich zloženiu mali zaradiť do jedálnička aspoň občas. Nasledujúce recepty sú prehľadom tých najchutnejších jedál, ktoré si zamiluje celá rodina.

commons.wikimedia.org

Pre niekoho sa môže zdať varenie jačmenných krúp ako nevýhodné, pretože ich treba variť dlho. Ak ich však na celú noc namočíte, netreba ich variť viac ako 40 až 60 minút.

Hovädzie s krúpami

Budeme potrebovať:

500 g hovädzieho mäsa

150 g jačmenných krúp

50 g zeleru

3 kyslé uhorky

3 strúčiky cesnaku

1 mrkva

1 zemiak

1 cibuľa

1 polievková lyžica sójovej omáčky

trochu oleja

soľ, čierne korenie a bobkový list

Postup:

Najprv si nakrájame zemiaky, mrkvu a zeler a tie potom varíme asi 20 minút v okorenenej vode, do ktorej po 20 minútach pridáme cesnak a cez noc namočené krúpy a varíme asi hodinu. Zatiaľ si na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, potom pridáme lyžicu sójovej omáčky. Následne pridáme na kúsky nakrájané hovädzie mäso  a uhorky  a chvíľu osmažíme zo všetkých strán, potom podlejeme trochou vody a dusíme. Následne pridáme mäso so všetkým k polievke s krúpami a varíme asi ešte 10 minút.

Krúpový pilaf s hovädzím mäsom

picserver.org

Budeme potrebovať:

500 g hovädzieho mäsa

300 g jačmenných krúp

2 cibule

1 mrkva

1 polievková lyžica paradajkovej pasty

1 červená paprika

1 strúčik cesnaku

70 ml slnečnicového oleja

mletá červená paprika

soľ a čierne korenie

Postup:

Rozpálime si olej a pridáme na kúsky nakrájané mäso. Keď je zo všetkých strán osmažené do zlatista a chrumkava, pridáme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme aj mrkvu a varíme, pokiaľ nie je mäkká. Následne pridáme k mäsu korenie, soľ, cesnak, paradajkovú pastu a podlejeme vodou. Varíme asi 40 minút. Kým sa mäso dusí, vyberieme krúpy, ktoré sme nechali cez noc namočené a osušíme ich na utierke. Potom ich opražíme na suchej panvici, pokiaľ neucítime príjemnú vôňu a následne ich zalejem vriacou vodou, nech sú asi 2 cm pod hladinou. Na úplne malom ohni varíme asi 45 minút. Následne precedíme, primiešame k mäsu a máme výbornú obmenu rizota.

Krúpy s hríbami

commons.wikimedia.org

Budeme potrebovať:

300 g jačmenných krúp

150 g šampiňónov

1 mrkva

1 cibuľa

olej na vysmážanie

soľ, čierne korenie a bobkový list

Postup:

Jačmenné krúpy osušíme po tom, čo sme ich nechali v noci namočené. Osmažíme ich na suchej panvici, kým nezačnú voňať. V hrnci si na oleji somažíme cibuľku, hríby a mrkvu a potom ich podlejeme trochou vody a dusíme, pokiaľ mrkva nezmäkne. Pridáme krúpy a zalejem vodou asi 3 až 4 cm nad krúpami. Varíme ako ryžu na čo najmenšom plameni asi 40 minút. Ak sa voda odparí a krúpy ešte nie sú mäkké, prilejeme vodu, zamiešame a ďalej varíme.

Krúpové placky

picserver.org

Budeme potrebovať:

600 g jačmenných krúp

1 veľká cibuľa

1 až 2 strúčiky cesnaku

hrsť petržlenovej vňate

3 lyžice hladkej múky

slnečnicový olej na vysmážanie

1 vajce

soľ, čierne korenie

Postup:

Cez noc namočené krúpy varíme asi 40 minút v osolenej vode. Potom ich precedíme a dáme do mixééra spolu so všetkými uvedenými surovinami okrem oleja. Z výslednej kaše tvarujeme fašírky, posypeme ich múkou a smažíme na rozohriatom oleji.

Sladké rezy

Budeme potrebovať:

300 g jačmenných krúp

100 g cukru

3 polievkové lyžice medu

3 lyžice oleja

štipka soli

Postup:

Cez noc namočené krúpy scedíme a osušíme na utierke. Potom smažíme na panvici s olejom alebo maslom na najmenšom plameni asi 10 minút, pokiaľ nebudú zo všetkých strán hnedé a voňavé. V hrnci si necháme roztopiť med s cukrom a šipkou soli na karamel a potom k tomu primiešame krúpy. Zamiešame, nanesieme na papier na pečenie, vyrovnáme a necháme stuhnúť. Potom krájame na jednotlivé kúsky.

zdroj: Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x