Jačmenné krúpy sú aj napriek svojmu vysokému obsahu dôležitých látok často veľmi málo obľúbenou surovinou. Dalo by sa povedať, že ľudia sa delia na tých, ktorí ich neznesú a na tých, ktorým veľmi chutia. Ak ste doteraz nad nimi ohŕňali nos, možno by sme im mali dať šancu v rámci nasledujúcich receptov. Možno ste len neochutnali to správne jedlo. Dnes vám prinášame zoznam tých najlepších receptov s krúpami, ktoré si iste obľúbite. Na ktorý z nich sa necháte zlákať?
Krúpy by ste kvôli ich zloženiu mali zaradiť do jedálnička aspoň občas. Nasledujúce recepty sú prehľadom tých najchutnejších jedál, ktoré si zamiluje celá rodina.
Pre niekoho sa môže zdať varenie jačmenných krúp ako nevýhodné, pretože ich treba variť dlho. Ak ich však na celú noc namočíte, netreba ich variť viac ako 40 až 60 minút.
500 g hovädzieho mäsa
150 g jačmenných krúp
50 g zeleru
3 kyslé uhorky
3 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 zemiak
1 cibuľa
1 polievková lyžica sójovej omáčky
trochu oleja
soľ, čierne korenie a bobkový list
Najprv si nakrájame zemiaky, mrkvu a zeler a tie potom varíme asi 20 minút v okorenenej vode, do ktorej po 20 minútach pridáme cesnak a cez noc namočené krúpy a varíme asi hodinu. Zatiaľ si na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, potom pridáme lyžicu sójovej omáčky. Následne pridáme na kúsky nakrájané hovädzie mäso a uhorky a chvíľu osmažíme zo všetkých strán, potom podlejeme trochou vody a dusíme. Následne pridáme mäso so všetkým k polievke s krúpami a varíme asi ešte 10 minút.
500 g hovädzieho mäsa
300 g jačmenných krúp
2 cibule
1 mrkva
1 polievková lyžica paradajkovej pasty
1 červená paprika
1 strúčik cesnaku
70 ml slnečnicového oleja
mletá červená paprika
soľ a čierne korenie
Rozpálime si olej a pridáme na kúsky nakrájané mäso. Keď je zo všetkých strán osmažené do zlatista a chrumkava, pridáme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme aj mrkvu a varíme, pokiaľ nie je mäkká. Následne pridáme k mäsu korenie, soľ, cesnak, paradajkovú pastu a podlejeme vodou. Varíme asi 40 minút. Kým sa mäso dusí, vyberieme krúpy, ktoré sme nechali cez noc namočené a osušíme ich na utierke. Potom ich opražíme na suchej panvici, pokiaľ neucítime príjemnú vôňu a následne ich zalejem vriacou vodou, nech sú asi 2 cm pod hladinou. Na úplne malom ohni varíme asi 45 minút. Následne precedíme, primiešame k mäsu a máme výbornú obmenu rizota.
300 g jačmenných krúp
150 g šampiňónov
1 mrkva
1 cibuľa
olej na vysmážanie
soľ, čierne korenie a bobkový list
Jačmenné krúpy osušíme po tom, čo sme ich nechali v noci namočené. Osmažíme ich na suchej panvici, kým nezačnú voňať. V hrnci si na oleji somažíme cibuľku, hríby a mrkvu a potom ich podlejeme trochou vody a dusíme, pokiaľ mrkva nezmäkne. Pridáme krúpy a zalejem vodou asi 3 až 4 cm nad krúpami. Varíme ako ryžu na čo najmenšom plameni asi 40 minút. Ak sa voda odparí a krúpy ešte nie sú mäkké, prilejeme vodu, zamiešame a ďalej varíme.
600 g jačmenných krúp
1 veľká cibuľa
1 až 2 strúčiky cesnaku
hrsť petržlenovej vňate
3 lyžice hladkej múky
slnečnicový olej na vysmážanie
1 vajce
soľ, čierne korenie
Cez noc namočené krúpy varíme asi 40 minút v osolenej vode. Potom ich precedíme a dáme do mixééra spolu so všetkými uvedenými surovinami okrem oleja. Z výslednej kaše tvarujeme fašírky, posypeme ich múkou a smažíme na rozohriatom oleji.
300 g jačmenných krúp
100 g cukru
3 polievkové lyžice medu
3 lyžice oleja
štipka soli
Cez noc namočené krúpy scedíme a osušíme na utierke. Potom smažíme na panvici s olejom alebo maslom na najmenšom plameni asi 10 minút, pokiaľ nebudú zo všetkých strán hnedé a voňavé. V hrnci si necháme roztopiť med s cukrom a šipkou soli na karamel a potom k tomu primiešame krúpy. Zamiešame, nanesieme na papier na pečenie, vyrovnáme a necháme stuhnúť. Potom krájame na jednotlivé kúsky.
zdroj: Jana, sovkusom.ru