Nakladané uhorky má doma každý. Či už ich kupujeme, dostávame od mamy alebo robíme sami, hodia sa k množstvu hlavných jedál, ktoré doma varíme. Často sa pri zaváraní používa ocot, ktorý ale v tomto prípade vynecháme. Skúste chute vyzdvihnúť pomocou jablčného octu, vďaka ktorému sú uhorky chrumkavé, sladkasté s podtónom kyslosti.
2 kg uhoriek
4 kg jabĺk
2 hlavičky cesnaku
1 PL soli
2 PL cukru
trošku chrenu
1 PL jablkového octu
kôpor na chuť
bobkový list
Najskôr si vytlačíme šťavu z jabĺk. Potrebovať budeme liter. Ak chcete, môžete rovno použiť aj 100% jablkovú šťavu, ktorú zakúpite v obchode. Uhorky si umyjeme, nakrájame a necháme aspoň 2 hodiny v jablkovej šťave, aby dobre nasiakli. Na dno sklenených pohárov dáme bobkový list, kôpor a cesnak. Do pohára natlačíme aj uhorky.
Medzitým si jablkovú šťavu ohrievame, pridáme do nej cukor a soľ a počkáme, kým nám zmes začne vrieť. Penu, ktorá sa nám vytvorí odstránime, pridáme ešte jablčný ocot a po 10 minútach vrenia zmesou zalejeme uhorky. Poháre zaviečkujeme a necháme na teplom mieste. Podávame k hlavným jedlám, ale skvele chutia aj len tak samotné. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotografie: pixabay, Lucia