Prekladaný makový koláč

(3 / 5)

Ak máte radi mak a vaše chuťové poháriky ocenia domáce zákusky, potom je pre vás nasledujúci recept ako stvorený. Rýchly prekladaný zákusok, ktorý pripravíte zo zopár bežných surovín rozvonia kuchyňu a zachutí ozaj každému. Cesto je pripravené bleskovo, keďže nie je kysnuté a potrebovať budete len jedno vajíčko. Pochutnajte si na skvelom prekladanom makovom zákusku ešte dnes.

Tento recept nepatrí medzi typické, no prekvapí vás svojou jednoduchosťou a rýchlou prípravou. Zaujímavo prekladané cesto a poriadna dávka chutnej makovej náplne si vás určite získa.

Budeme potrebovať:

Na cesto

50 g masla

1/2 polievkovej lyžice cukru

štipka soli

1 vajce

100 ml mlieka

300 g hladkej múky (v závislosti od druhu múky sa môže množstvo meniť)

Na náplň

250 g maku

150 g cukru

150 g masla

Postup:

Najprv si pripravíme cesto, ktoré je hotové veľmi rýchlo a výhodou je i to, že nemusíme čakať, kým vykysne. Roztopíme si všetok objem masla (50 g ide do cesta, ďalších 150 g je určených na namazanie cesta). Keď je maslo roztopené, 50 g určených na vytvorenie cesta si zmiešame so štipkou soli a cukrom. Následne k tomu pridáme 100 ml mlieka a znova premiešame. Potom si k maslu s mliekom pridáme vajce, ktoré pomocou vidličky alebo kuchynskej metličky rozšľaháme, kým získame jednoliatu zmes. Na záver pridáme preosiatu múku, ktorú zmiešame so zvyškom zmesi a začneme miesiť cesto. Cesto by malo byť mäkké a poddajné, no nemalo by sa po dôkladnom vymiesení lepiť. Podľa vlhkosti a kvality múky ale i podľa veľkosti vajíčka sa môže množstvo múky potrebnej na vymiesenie cesta líšiť. 300 g múky uvedenej v recepte sa môže znížiť na 280 g, no možno jej budete potrebovať viac (aj 340 g).

Pred ďalším pokračovaním je potrebné si opražiť mak. Všetok vysypeme na suchú panvicu a necháme ho na malom plameni zohriať, pričom ho občas premiešame. Keď začne rozvoniavať (asi po 4 až 5 minútach), stiahneme ho zo sporáka a necháme trošku vychladnúť. Potom k nemu primiešame cukor a všetko dobre zamiešame.

Pripravené cesto si potom na pracovnej doske posypanej múky rozvaľkáme na tenký plát. Z daného množstva by ste mali vytvoriť cesto hrubé nie viac ako 3 mm a jeho veľkosť by mala byť približne 50 x 45 cm. Na tenko vyvaľkané cesto následne celé natrieme roztopeným maslom. Potom ho posypeme asi polovicou pripraveného maku s cukrom po celej ploche. Následne cesto preložíme tak, že si ho pomyselne rozdelíme na 3 zvislé pásy. Ľavú a pravú časť potom preložíme smerom k stredu, čím vytvoríme plochu, ktorá nie je posypaná makom. Následne cesto znovu natrieme maslom a potom posypeme makom. Teraz cesto preložíme na polovicu (znova zvislo). Znovu natrieme maslom a posypeme makom a posledný krát preložíme, tentokrát na priečne na polovicu tak, aby sme vytvorili takmer štvorec.

Prekladaný makový zákusok dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a môžeme ho ešte posypať makom. Pečieme asi 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Zákusok je upečený, keď sa na ňom vytvorí kôrka so zlatistým nádychom. Po upečení ho vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť, inak by sa nám zle krájal. Vychladený zákusok krájame na kúsky a môžeme ho posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: youtube, Jana,domashnee-pechene

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x