Pravý indický chlieb „naan“

Pravý indický chlieb „naan“
Loading...
(3.8 / 5)

Ak ste neochutnali indický chlieb naan, neviete o čo prichádzate. Vďaka tomuto receptu som sa asi najbližšie priblížila naanu, ktorý som jedla v indickej reštaurácii v zahraničí, kde varili Indovia už od roku 1920. Tento chlebík je skvelý ku všetkým omáčkam a k mäsu. Stačí len namočiť a vychutnávať.

Budete potrebovať:

Pravý indický chlieb „naan“
budgetbytes.com

1 balíček sušeného droždia

1 hrnček teplej vody

1/4 hrnčeka cukru

3 lyžice mlieka

1 vajíčko

2 lyžičky soli

4 a 1/2 hrnčeka chlebovej múky

Postup:

Vo veľkej miske si rozpustíme droždie v teplej vode. Celú zmes necháme postáť asi 10 minút, pokiaľ sa nám trošku nespení. Primiešame cukor, mlieko, vajíčko a soľ a na záver aj múku.

Pravý indický chlieb „naan“
budgetbytes.com

Vypracujeme cesto, ktoré rukami spracovávame približne 6 až 8 minút do hladka. Hotové cesto položíme do olejom vymastenej misky, prekryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Cesto by malo kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

Pravý indický chlieb „naan“
budgetbytes.com

Z cesta vypracujeme malé guličky o veľkosti golfových loptičiek a dáme ich na vymastený plech. Opäť guličky zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

Pravý indický chlieb „naan“
budgetbytes.com

Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Ak máte funkciu grilu, môžete ju využiť. Jednotlivé kúsky cesta vypracujeme na placky a vložíme ich na vymastenom plechu do rúry a necháme opiecť najskôr z jednej strany asi 2 až 3 minúty a následne otočíme aj na druhú stranu. Takto postupujeme pri každom kuse cesta. Hotový naan prekryjeme utierkou a môžeme konzumovať. Dobrú chuť.

Pravý indický chlieb „naan“
budgetbytes.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), allrecipes.com

Náš tip:

  • Naan môžete piecť aj na suchej panvici, prípadne použite trošku masla.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x