Ďalší zo skvelých vianočných receptov, ktoré pečieme každý rok. Tieto čokoládové kolieska tzv. crinkles majú krásnu popukanú kôrku a obľúbili si ich všetci. V chladničke vám vydržia celé dni, dokonca aj týždne a preto ich môžete pokojne napiecť aj viac. Ak ste milovníkom čokolády, potom tento recept budete chcieť vyskúšať.
Popraskané čokoládové keksíky
Na prípravu budeme potrebovať:
- 80 gramov cukru
- 2 vajíčka
- 200 gramov polohrubej múky
- 2 PL kakaa
- 100 gramov horkej čokolády
- 40 gramov masla
- 1 ČL prášku do pečiva
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Čokoládu si nalámeme na menšie kúsky, dáme ju do sklenenej misky a spolu s maslom skombinujeme vo vodnom parnom kúpeli. V inej miske si vymiešame vajíčka s cukrom do bielej peny.
- K pene po častiach pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu a miešame. Pridáme prášok do pečiva, múku a kakao a vymiešame hustejšie cesto. Misku prekryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme pol hodinu odpočívať v chladničke.
- Na plech si dáme papier na pečenie a vytvarujeme si guličky, ktoré obalíme v práškovom cukre a roztlačíme ich na tvar kolieska na papier. Dáme ich trochu ďalej od seba, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem.
- Pečieme ich asi 15-20 minút pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť a skladujeme v dózičke v chladničke. Dobrú chuť.