Doprajte si bohatú dávku vitamínov a vlákniny, zahrejte svoje telo a pochutnajte si na lahodnej polievke. Okrem sýtej hustej konzistencie, vďaka ktorej zaženie hlad na dlhú dobu vám dodajú aj cenné látky potrebné pre organizmus. Zdravé jedlo, ktoré máte pripravené behom pár minút vás navyše ani nebude stáť veľa a jednu z nasledujúcich polievok na detox zvládne uvariť ozaj každý.
Na ktorú z troch lahodných polievok sa necháte zlákať?
Brokolica je nielen bohatým zdrojom vlákniny, ale telu dodá aj vitamín A, C, draslík i fosfor. Je zdrojom horčíka a bielkovín, takže táto polievka je určite vhodnou voľbou.
1 polievková lyžica olivového oleja
1 cibuľa
3 poháre vody
10 ml citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
1 brokolica
0,5 kávovej lyžičky soli
0,5 kávovej lyžičky čierneho korenia
30 g rukoly
V hrnci si rozohrejeme olivový olej a následne na ňom orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď sú orestované do sklovita a cítite chrakteristickú arómu, pridáme k nim na menšie kúsky rozdelenú a dôkladne umytú brokolicu. Smažíme asi 3 minútky a následne všetko zalejeme pripravenou vodou. Necháme zovrieť a potom pridáme soľ, čierne korenie, môžeme aj štipku muškátového orieška. Prikryjeme pokrievkou a necháme na malom plameni variť asi 10 minút. Pridáme rukolu a nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom alebo ju prelejeme do mixéra a rozbixujeme tam. Podávame pokvapkanú citrónovou šťavou.
Mrkva je veľmi dôležitá potravina a aj kvôli tomu si našla svoje stabilné miesto už v rámci prvých pokrmov pre malé deti. Je dobrá na trávenie a je dôležitým zdrojom vlákniny.
1 polievková lyžica olivového oleja
1 cibuľa
5 až 6 mrkiev
1 liter vody
1 polievková lyžica zázvoru
1 kávová lyžička kari
soľ a čierne korenie podľa chuti
Cibuľu si orestujeme na olivovom oleji a následne k nej pridáme na drobno nakrájanú mrkvu. Restujeme, pokiaľ mrkva nezmení farbu a nezačne pekne rozvoniavať. Asi po 5 minútach pridáme strúhaný zázvor, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Potom pridáme soľ, čierne korenie a kari. Premiešame a zakryjeme pokrievkou a na malom plameni varíme asi 10 až 15 minút, respektíve pokiaľ mrkva nebude mäkká. Polievku následne rozmixujeme na krémovú konzistenciu a môžeme podávať.
Šošovica je jedným z najkvalitnejších zdrojov vlákniny dôležitej na trávenie. V jednej porcii je asi 60 % potrebného denného príjmu vlákniny. Okrem toho vie šošovica veľmi dobre zasýtiť na veľmi dlhú dobu a človek nepociťuje hlad.
500 g mrkvy
200 g červenej šošovice
1 liter vody
125 ml kokosového mlieka
štipka morskej soli
1 čajová lyžička rasce
štipka chilli
štipka muškátového orieška
V hrnci zahrejeme rascu a chilli, až pokiaľ sa neobjaví intenzívna vôňa. Následne pridáme strúhanú mrkvu a premiešame. Po chvíli, keď mrkva trošku pustí farbu pridáme vodu, zamiešame. Pridáme kokosové mlieko, šošovicu a soľ a keď polievka zovrie, varíme pod pokrievkou na miernom plameni asi 15 minút, pokiaľ nebude šošovica celkom mäkká. Potom môžeme polievku odstaviť zo sporáka, rozmixujeme a ju a môžeme podávať.
Jana, sovkusom.ru