Vo Francúzsku volajú „julienne“ zvláštny spôsob rezania mladej zeleniny. V našom chápaní to však znamená niečo iné. Ide o vynikajúcu zemiakovú misku plnenú maslovou omáčkou s hubami pod pečenou syrovou krustou.
Toto jednoduché, už navonok nápadité a chutné jedlo sa podáva ešte horúce v špeciálnej jedlej miske z mladých zemiačikov. Aj vaša večera bude najbližšie vyzerať takto?
3 väčšie zemiaky
70g masla
400g šampiňónov
1 cibuľa
1 PL hladkej múky
250ml šľahačkovej smotany
100g tvrdého syra
soľ a korenie podľa chuti
Zemiaky si umyjeme a dáme uvariť do polomäkka. Potom ich rozrežeme na polovicu. Lyžicou vydlabeme striedku zemiaku tak, aby nám ostali okraje hrubé aspoň 0,5 cm.
Medzitým si nakrájame šampiňóny a cibuľu na drobno. Do panvice si dáme 50g masla, a keď sa roztopí, hodíme doň šampiňóny a cibuľu.
Pridáme soľ a korenie a lyžicu múky.
Poriadne premiešame a pridáme šľahačkovú smotanu. Necháme prevariť aspoň 5 minút, aby začala omáčka hustnúť.
Uvarené zemiaky vyberieme, položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a do každého kúsku dáme trochu masla, soli a korenia. Naplníme zemiaky hubovou plnkou a dáme piecť na 15 minút do rúry predhriatej na 190 stupňov.
Po vybratí nastrúhame tvrdý syr a vložíme naspäť do rúry, aby sa dobre roztiekol aspoň na 20 minút.
Podávame s trochou zeleninového šalátu a bielym vínom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru