Dnes som pre vás pripravila univerzálne cesto na domáce cestoviny, ktoré môžete naplniť čímkoľvek. Či už to bude špenát s nivou, mleté mäso, kapusta, prípadne lekvár či orechy. Výber náplne je len a len na vás, takže si môžete vybrať to, čo máte najradšej. Príprava je jednoduchá a chuť vynikajúca. Knedlíky, taštičky alebo ravioli? S týmto receptom pripravíte rôzne varianty.
300 gramov hladkej múky
1 a 1/2 lyžice vriacej vody
1 vajíčko
3 lyžice slnečnicového oleja
1/2 lyžičky soli
Preosiatu múku si v miske zmiešame so soľou. Do múky potom urobíme priehlbinku a vlejeme do nej olej. Potom pridáme vriacu vodu a miešame, až kým nám nevznikne hladká hmota. Cesto necháme chvíľu vychladnúť.
V samostatnej miske si rozmiešame vajíčko a za stáleho miešania ho prilejeme do cesta. Chvíľu bude trvať, kým nám vznikne homogénna hmota, preto stále miešame. Cesto prekryjeme utierkou a necháme asi 30 minút odpočívať. Počas toho si môžete pripraviť náplň podľa chuti. Skvelé budú napríklad plnené ravioli so špenátom a syrom niva či feta.
Cesto na koniec vyberieme z misky a rozprestrieme na pracovnej doske. Narežeme štvorčeky cca dva x dva centimetre. Cesto by malo byť jemné, mäkké a poddajné, také, aby sa s ním ľahko pracovalo. Do štvorčeka dáme jednu lyžičku náplne a zaviažeme, prípadne vytvoríme šatôčku, či pirohy.
Varíme ich v osolenej vode tak, ako klasické cestoviny. Skvelé je, že sa nerozpadávajú a cesto drží svoj tvar. Hotové pirohy či ravioli môžete ešte pred varením zmraziť, prípadne ich môžete aj vyprážať. Recept som sama otestovala a bola som s ním veľmi spokojná. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc