Plnené papriky patria k obľúbeným jedlám nielen u nás ale aj u našich južných susedov. Pripraviť ich nie je náročné, no vyžaduje si To kuchársku zručnosť a najmä dobré chuťové poháriky. Pripravte si ich podľa tohto originálneho maďarského receptu a nebudete ľutovať.
400 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
1 cibuľa
200 g ryže
soľ a korenie podľa chuti
120 g paradajkového pretlaku
1 liter vody (približne)
1 ČL práškového cukru
4 ČL hrubej múky
4 PL slnečnicového oleja
4-5 stredne veľkých paprík
1 ČL mletej červenej papriky
Celé papriky umyte, osušte, odkrojte vrch od stonky a vydlabte zrniečka. Pripravené papriky odložte nabok a pripravte si mäsovú plnku. Cibuľu nasekajte nadrobno, pridajte mleté mäso, premytú ryžu, vajce, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte. Zmes natesno naplňte do vydlabaných paprík a z mäsovej zmesi, čo vám ostala, vyšúľajte guľky.
Omáčku začnite pripravovať zo zápražky, ktorú si spravte z múky a oleja, pridajte červenú mletú papriku a nakoniec zalejte paradajkový pretlak. Zamiešajte a zalejte cca 2-3 pohármi vody a osoľte. Čím viac vody pridáte, tým bude omáčky menej, pretože ryža ju absorbuje. Keď sa omáčka trochu zohreje, pridajte do nej naplnené papriky a mäsové guličky a varte. Postupne pridávajte po pohároch vodu, ale len toľko, aby bola omáčka stále hustá, nesmie sa z nej stať polievka. Papriky v omáčke varte približne hodinu, potom ochutnajte kúsok z mäsovej guľky a ak je ryža mäkká, omáčku dochuťte a odstavte. Pozor, pri varení plnenej papriky by ste obsah hrnca nemali miešať, inak sa vám môžu mäsové guľky rozpadnúť. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), nosalty.hu