Plnené papriky patria k obľúbeným jedlám nielen u nás ale aj u našich južných susedov. Pripraviť ich nie je náročné, no vyžaduje si To kuchársku zručnosť a najmä dobré chuťové poháriky. Pripravte si ich podľa tohto originálneho maďarského receptu a nebudete ľutovať.
Budete potrebovať:
- 400 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 200 g ryže
- soľ a korenie podľa chuti
- 120 g paradajkového pretlaku
- 1 liter vody (približne)
- 1 ČL práškového cukru
- 4 ČL hrubej múky
- 4 PL slnečnicového oleja
- 4-5 stredne veľkých paprík
- 1 ČL mletej červenej papriky
Postup prípravy:
- Celé papriky umyte, osušte, odkrojte vrch od stonky a vydlabte zrniečka. Pripravené papriky odložte nabok a pripravte si mäsovú plnku. Cibuľu nasekajte nadrobno, pridajte mleté mäso, premytú ryžu, vajce, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte. Zmes natesno naplňte do vydlabaných paprík a z mäsovej zmesi, čo vám ostala, vyšúľajte guľky.
- Omáčku začnite pripravovať zo zápražky, ktorú si spravte z múky a oleja, pridajte červenú mletú papriku a nakoniec zalejte paradajkový pretlak. Zamiešajte a zalejte cca 2-3 pohármi vody a osoľte. Čím viac vody pridáte, tým bude omáčky menej, pretože ryža ju absorbuje. Keď sa omáčka trochu zohreje, pridajte do nej naplnené papriky a mäsové guličky a varte.
- Postupne pridávajte po pohároch vodu, ale len toľko, aby bola omáčka stále hustá, nesmie sa z nej stať polievka. Papriky v omáčke varte približne hodinu, potom ochutnajte kúsok z mäsovej guľky a ak je ryža mäkká, omáčku dochuťte a odstavte. Pozor, pri varení plnenej papriky by ste obsah hrnca nemali miešať, inak sa vám môžu mäsové guľky rozpadnúť. Prajeme dobrú chuť!
- (Monika)