Milovníci mäsa si môžu pripraviť papierové obrúsky, pretože už len pri príprave tejto lahôdky vám budú tiecť slinky. Plnená bravčová rolka je jedno z jedál, ktorého opis je zbytočný. Jednoducho tú chuť musíte skúsiť. Skvelé a šťavnaté mäsko, ktoré má na povrchu delikátne chrumkavú kôrku je špecialitou, ktorú zvyknem pripravovať najmä ak očakávam viacerých hostí. Mäso pripravíte a jednoducho vložíte do trúby, takže s ním nie je žiadna veľká námaha a čas, ktorý by som stála pri hrncoch zužitkujem predsa len lepšie.
Recepty tohto typu skutočne zbožňujem. Ich príprava je veľmi rýchla, nepotrebujem k nim množstvo kuchynských spotrebičov, tanierov ani nádob a jedlo sa pečie doslova samé. K plnenej bravčovej rolke sa skvele hodia pečené zemiaky, ktoré si môžete pripraviť na ďalšom plechu. Skvele chutí aj so zemiakovou kašou, ktorú zvyknem posypať osmaženou cibuľkou a troškou výpeku z mäsa. Jednoducho lahôdka, ktorú by ste mali skúsiť čím skôr!
1 až 1,5 kg bravčového pliecka (využiť môžete pokojne i iný kus mäsa)
3 polievkové lyžice pomarančovej kôry
olivový olej (podľa potreby)
2 polievkové lyžice bazalky (môžeme nahradiť kôprom alebo inými bylinkami)
2 polievkové lyžice rozmarínu
6 strúčikov cesnaku
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
Najprv si pripravíme mäso, ktorého plochu potrebujeme maximálne zväčšiť. Keďže z mäsa v závere urobíme rolku, musíme ho pomalým nadrezávaním „rozprestrieť“ na súvislý pás. Najprv urobíme hlboký vodorovný rez do kusa mäsa tak, aby sme ho úplne neprerezali, takže nôž vyberieme pár centimetrov pred koncom. Následne si mäso roztvoríme ako knihu a pokračujeme v nadrezávaní. Postačia nám i kratšie rezy, múžu byť i šikmé. Podstatné je nadrezávať mäso stále na miestach, kde je najhrubšie.
Pripravený plát mäsa následne natrieme olivovým olejom, pokojne aj rukami. Následne mäso osolíme a okoreníme podľa chuti. Potom pridáme ďalšie bylinky, najlepšie čerstvé, no môžu byť i sušené. Mäso teda posypeme rozmarínom a bazalkou a na koniec „poprášime“ nastrúhanou pomarančovou kôrou. Tá dodá mäsu zaujímavú a originálnu chuť. Na záver po celej ploche posypeme strúčiky cesnaku, ktoré sme nakrájali na tenučké plátky.
Keď mámemäso takto pripravené, začneme ho stáčať ako roládu, pričom poriadne pritláčame, aby bolo spojenie pevné. Teraz mäso zviažeme špagátom pozdĺž celej jeho plochy a povrch ešte natrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Ideálne je nechať mäso v chladničke celú noc, ak však nemáte čas, postačia vám aj 3 až 4 hodiny.
Na plech na pečenie nalejeme olej a následne doň vložíme mäso. Pečieme ho 20 minút v rúre vyhriatej na 230 stupňov. Následne znížime teplotu na 130 stupňov a pečieme pomaly približne hodinu.
Mäsová pochúťka je hotová a vy si môžete pochutnať na famóznom obede.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)