Niekedy tie najlepšie dezerty vzniknú úplnou náhodou. Ak poznáte niekoľko základných receptov a viete, čo s čím kombinovať, vymyslieť si vlastný recept na koláč nie je až také náročné. Dnes v hlavnej úlohe klasická piškóta a sladké čučoriedky.
Na cesto
- 5 vajec
- 10 PL vlažnej vody
- 10 PL cukru
- 10 PL polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Plnka 1
- 1 l šťavy z kompótu
- 2 Zlaté klasy
- cukor podľa chuti
- čučoriedky
Plnka 2
- 1 šľahačková smotana
- 2 kyslé smotany
- 3 vanilkové cukre
- 200 gramov čokolády
Postup:
- Pripravíme si dve misky. Nad jednou rozbijeme vajíčka a oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vlažnou vodou do peny. Šľaháme 5-10 minút elektrickým šľahačom.
- Bielka si zašľaháme do tuhého snehu. V miske si zmiešame múku a prášok do pečiva a túto hmotu po častiach primiešavame k žĺtkam. Na záver taktiež po častiach primiešavame ručne sneh.
- S ľahkosťou, aby bolo cesto vzdušné a bublinkovalo. Potom ho vylejeme na vymastený plech a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým nie je povrch zlatistý.
- Šťavu z kompótu si medzitým dolejeme do litra aj s vodou, ak jej nemáme dostatok. V hrnci ju zmiešame so Zlatými klasmi, pridáme cukor a uvaríme. Do vychladnutého krému dáme čučoriedky.
- Smotanu si na druhý krém vyšľaháme aj s kyslou smotanou a osladíme cukrom.
- Na vychladnutý koláč natrieme plnku s čučoriedkami, na ňu navrstvíme šľahačkovú a na vrch dáme roztopenú čokoládovú polevu. Dáme dobre stuhnúť. Dobrú chuť.