Mäkučké nadýchané cesto a famózny osviežujúci krém. Roláda plná ananásu a kokosovej chuti si vás získa už po prvom súste. Práve vďaka spojeniu voňavého kokosu a sladkého ananásu chutí ako obľúbený nápoj Piña colada, ktorý vás prenesie na horúci Karibik. Jej príprava je veľmi jednoduchá a týmto originálnym dezertom očaríte iste aj tých najnáročnejších hostí.
Pripravte si osviežujúcu roládu, z ktorej vám budú tiecť slinky už len pri jej príprave. Vyzerá skvele, vonia podmanivo a chutí neodolateľne. Vďaka nasledujúcemu receptu budete vedieť, ako na to.
Na korpus
4 vajcia
4 lyžice kryštálového cukru
1 polievková lyžica vlažnej vody
4 lyžice polohrubej múky
štipka soli
Na krém
1 smotana na šľahanie
500 g mascarpone
2 polievkové lyžice práškového cukru
100 ml kokosového likéru (Tatratea)
1 polievková lyžica strúhaného kokosu (+ trochu kokosu na posypanie)
1 lyžička citrónovej alebo limetovej šťavy
1 plechovka sterilizovaného ananásu
Ako prvé si pripravíme korpus. Oddelíme si žĺtky a bielky zo štyroch vajec. Následne si v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a keď bude mať hmota podobu nadýchanej peny, prilejeme do nej vlažnú vodu. Všetko znovu premiešame a následne pridáme polohrubú múku, ktorú opatrne premiešame s celou žĺtkovou zmesou. Potom si v inej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli, až pokiaľ nedostaneme nadýchaný sneh, ktorý drží svoj tvar. Sneh potom postupne po častiach pridávame k zmesi žĺtkov a múky a zakaždým pomaly premiešame tak, aby nám sneh nespadol. Po pridaní celého snehu túto hmotu na korpus vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 až 20 minút. Po upečení ho vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť a pripravíme si nový papier na pečenie. Z vychladeného korpusu opatrne odstránime papier na ktorom sa piekol a korpus premiestnime na nový papier na pečenie (presne tak, ako bol na papieri predtým).
Počas toho, ako sa nám korpus pečie v rúre si pripravíme plnku. V mise si vyšľaháme mascarpone s dvoma polievkovými lyžicami práškového cukru. Poriadne vychladenú smotanu na šľahanie si vyšľaháme na šľahačku a následne ju pridáme k mascarpone. Miešame opatrne, aby nám šľahačka „nespadla“. Následne pridáme 100 ml kokosového likéru (v recepte je použitý Tatratea 22%), môžete však využiť akýkoľvek kokosový likér. Poslednou alternatívou je i vaječný likér spolu s kokosovou arómou. Následne pridáme lyžicu kokosu a lyžičku čerstvo odšťavenej šťavy z citrónu alebo limetky. Všetko znovu premiešame, aby sa všetky ingrediencie dokonale prepojili.
Na korpus si rovnomerne rozotrieme pripravený krém (asi 3 polievkové lyžice si necháme na neskôr) a následne po celej ploche nahusto naukladáme ananás z plechovky. Ananás však nakrájame na maličké kúsky. Takto pripravený zákusok zrolujeme a natesno zabalíme s papierom na pečenie. Necháme v chlade stuhnúť asi na 3 až 4 hodiny. Potom odstránime papier na pečenie a roládu natrieme zvyšným krémom, ktorý sme si odložili. Posypeme ju kokosom a necháme ešte chvíľu zatuhnúť. Krájame nožom namočeným v horúcej vode.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana