Langoše patria medzi tradičné jedlo, ktoré nájdete na každom jarmoku na Slovensku. Mnohé domácnosti si však originálne receptúry vylepšujú. V tomto prípade môžete ako plnku použiť naozaj čokoľvek. Najčastejšie je to však šunka, syr či domáca klobáska a hríby. My máme tip na netradičný plnený langoš plnený strúhaným syrom. Pečie sa v rúre ako slaný koláč. Pripomínať vám však môže aj pizzu.
Na syrový koláč budeme potrebovať:
- 150 ml vody
- 500 g múky
- 30 g masla
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
- 600 g strúhaného syra (môže byť aj kozí alebo bryndza)
- 100 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 2 lyžičky sušeného droždia
Postup:
- Zahrejte vodu, pridajte cukor a sušené droždie. Misku zakryte utierkou a nechajte odpočívať. Počas toho si nechajte zohriať mlieko a pridajte k nemu rozpustené maslo.
- Do veľkej misky si vložte múku spolu so soľou, pridajte vajíčka a mlieko s maslom. Premiešajte a následne pridajte pripravené kvasinky. Poriadne vymieste cesto do jednej hmoty, kým nebude elastické. Keď je cesto hotové potrite ho olejom a nechajte približne 2 hodiny odpočívať.
- Nakysnuté cesto rozdeľte na 3 alebo 4 kusy. Z každého kúsku si spravte guľatý tvar a do stredu dajte strúhaný syr. Okraje koláča spojte dokopy tak, aby syr nevytiekol von.
- Pred pečením spravte do cesta malé dierky aby vzduch vyšiel von. Pred pečením potrite netradičné langoše vaječným žĺtkom. Pečte pri teplote 200 stupňov cca 10 minút. Po desiatich minútach zvýšte teplotu na 250 stupňov a pečte 2-3 minúty. Podávajte ešte teplé.
Foto: instagram, Gabriela