Zemiaky sú skvelá a najvšestrannejšia príloha. Dajú sa použiť k zelenine, k mäsu, do cesta. Môžete si ich vychutnať vo forme hranolčekov, zemiakovej kaše, placiek, … Nič sa ale nevyrovná tomu, keď máte na tanieri čerstvé pečené zemiaky. Pripravili sme si pre vás spôsob, ktorý keď odskúšate, už nikdy ich nebudete krájať na kolieska. Na takúto prípravu budete potrebovať stredné až veľké zemiaky.
Začnite tým, že odkrojíte hornú časť zemiaku.
Vezmite si malý nožík a postupne vykrajujte do zemiaku kruhy.
Nožíkom zarezávajte strany zemiaku dookola, ale na dne nechajte malý nerozrezaný kruh. Ten si môžete odmerať napríklad pomocou palca.
Takto nejako by mal vyzerať váš zemiak po rezaní. Ak sú vaše zárezy málo hlboké, upravte ich ešte pred ďalším krokom.
Zemiaky polejeme olivovým olejom a osolíme.
Pečieme na 220°C približne 40 minút. Popri pečení sem tam zemiaky potrieme olivovým olejom.
Takto by mal vyzerať váš hotový upečený zemiak.
Aby to bolo dokonalejšie, zemiak posypeme syrom a dáme ešte zapiecť na 5 minút do rúry.
A syrový pečený zemiak je na svete.
Taktiež môžete na vrch pridať slaninku.
Akékoľvek alternatívy sú vítané. Či už pridáte bylinky, rôzne syry, omáčky, alebo kyslú smotanu.
Určite nám dajte v komentároch vedieť, či ste recept skúšali a ako sa vám vydaril. Držím palce.
zdroj: interez.sk