Recepty od pani Milky majú vždy úspech. Rovnako ako pečené lekvárové buchty, ktoré si pamätáme ešte z detstva. Poprášené cukrom sme ich milovali a piekli sa aj každý týždeň. Na aký recept svojej babičky si najčastejšie spomeniete vy?
- 1 kg polohrubej múky
- 7 PL kryštálového cukru
- 1,5 dl oleja
- 5 dkg masla
- 1 vajíčko, 1 žĺtok
- 6 dl mlieka
- 2 PL rumu
- pol KL soli
- 1,5 kocky droždia – 60 gramov
Ďalej budeme potrebovať:
- olej, lekvár, práškový cukor a maslo
Postup:
- Pripravíme si kvások z droždia, 1,5 dl mlieka a 1 ČL cukru. Necháme ho vykysnúť.Ostatné sypké suroviny zmiešame, prilejeme mlieko, v ktorom sme rozmiešali vajíčka a rum, pridáme kvások a premiešame.
- Nakoniec pridáme olej a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť 60 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme, pokrájame na obdlžníky a na každý dáme 1 ČL lekváru, alebo inej náplne, zabalíme a uložíme na vymastený plech.
- Celú buchtu potierame olejom, aby sa po upečení dobre odlepovali. Pečieme pri 180°asi 25 minút. Hotové buchty ešte horúce potierame maslom. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.