Mäsové pokrmy sú v tomto ročnom období len pre silné žalúdky. Väčšina ľudí práve v lete s radosťou uprednostňuje zeleninové jedlá, ktoré navyše vedia byť aj extrémne chutné. Leto je priestor, kedy sa v kuchyni dobre experimentuje. Hlavne preto, že na zelenine nemôžete nič pokaziť. Dnes sa s vami podelíme o jeden takýto experiment, ktorý dopadol na jednotku s piatimi hviezdičkami.
500 g cukety
200 g múky
2-3 vajcia
100 g kyslej smotany
100 g tvrdého syra
½ ČL sódy bikarbóny
1 ½ ČL soli
1 ČL čierneho korenia
50 g petržlenovej vňate
Cukety dobre umyte a odrežte konce. Ak sú staršie, môžete ich aj ošúpať, ak nie, pokojne šupku nechajte. Nastrúhajte ich na hrubom strúhadle a vytlačte z nich šťavu. V poháriku si zmiešajte sódu s 3-4 kvapkami octu, prilejte ju do kyslej smotany a nechajte pôsobiť približne 5 minút.
Na malom strúhadle si nastrúhajte tvrdý syr a nasekajte petržlenovú vňatku nadrobno. K smotane pridajte korenie, soľ a vajcia a dobre premiešajte. Potom prisypte múku a šľahačom vyšľahajte zmes do konzistencie cesta. K nemu pridajte nastrúhané cukety, syr a vňatku a všetko naposledy dobre premiešajte.
Zmes dajte do zapekacej misky, ktorú si predtým vytrite trochou rastlinného oleja a husté cesto dajte piecť do rúry. Predhrejte si ju na 180 stupňov a pečte približne 40 minút, kým nebude povrch mierne zlatistý. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), takprosto.cc