V lete sa urodia, v zime sa zjedia. Mnoho plodín uschovávame a spracovávame tak, aby sme si na nich mohli pochutiť v chladných mesiacoch, kedy sa v záhrade nerodí nič. Ovocie aj zeleninu zavárame, robíme džemy, čalamády, lečá, kečupy. No, čo s paprikou? Pripravte si vlastné domáce korenie v suchom aj šťavnatom stave!
Na prípravu šťavnatej papriky si vyberte len tie najzrelšie kúsky, ktoré sú aj samy o sebe dosť šťavnaté.
1kg červenej papriky
2 ČL soli
2 aspiríny rozdrvené na prášok
Papriku umyte a osušte, vyberte jadierka. Nakrájajte ju na menšie kúsky, ideálne tenšie pásiky. Posoľte ju a prisypte rozdrvený aspirín. Dbajte na to, aby bol aspirín v práškovej forme. Všetko spolu dobre premiešajte a zmes nechajte odstáť 10 minút. Potom ju opäť premiešajte a šťavu, ktorú paprika pod vplyvom soli a aspirínu pustila v žiadnom prípade nezlievajte. Nechajte zmes odstáť ďalších 10 minút a zatiaľ si pripravte zaváracie poháre. Zmes do nich uložte a dobre uzatvorte. Skladuje v chladničke a pridávajte do varených jedál ako ochucovadlo. Páni ju však znesú aj namiesto čalamády.
Aspirínu v recepte sa nemusíte báť. Na zdravie nebude mať v malom množstve a navyše po prevarení žiadny vplyv. Do papriky sa aspirínové tablety pridávajú ako konzervant. Aspirín totiž zaručuje dlhodobú ochranu pred skazením, neumožňuje procesu fermentácie rozbehnúť sa.
Na tento spôsob si môžete pripraviť papriku rovnako ako pri predošlom recepte, ibaže ju po dôkladnom premiešaní prebehnite v mlynčeku na mäso. Naložte ju do zaváraninových pohárov a zalejte 1 polievkovou lyžicou oleja. Ten zabráni tvorbe plesní. Poháre pri prvom aj pri druhom recepte uchovávajte v chladničke alebo aspoň vo veľmi chladnej pivnici.
Ak ste si nikdy neskúšali pripraviť vlastnú mletú papriku, je najvyšší čas to urobiť. Je to veľmi jednoduché a navyše budete mať istotu, že jete len skutočnú domácu papriku. Ľubovoľné množstvo celej papriky si rozložte na plech a nechajte na teplom a suchom mieste úplne usušiť. Ak sa bojíte, že paprika začne plesnivieť, dajte ju vysušiť rovno do rúry. Po vysušení vyberte jadierka a papriku pomeľte na prášok. Skladujte v uzatvárateľných nádobách alebo vo vrecúškach na suchom a teplom mieste.
Ako si na zimu uchovávate papriku vy? Budeme radi, ak sa s nami o vaše recepty podelíte v komentároch.
zdroj titulnej fotky: pixabay